Nikad nije kasno: Mario u 40. godini postao najbolji student na godini

Mario je dokaz kako nikad nije kasno za uspjeh na fakultetu.


mario
Foto: 24sata.hr

Iako se relativno malo studenata odlučuje na upis studija u starijoj dobi, taj broj u Hrvatskoj u posljednjih desetak godina polagano raste. Prema podacima istraživanja EUROSTUDENT VII (2018. – 2021.) za Hrvatsku objavljenog u junu ove godine, udio starijih od 21 godinu prema dobi prvog upisa s obzirom na studentski status iznosi 10,4 posto, što u poređenju s istim istraživanjem iz 2011. godine ipak predstavlja rast od dva posto.

Očekuje se da će taj trend sve više rasti, ne samo zbog zahtjeva tržišta rada nego i zbog pozitivnih učinaka cjeloživotnog obrazovanja. Mnoga istraživanja pokazuju da ljudi koji dulje razvijaju intelekt kroz učenje te usvajanje novih znanja i vještina, duže zadržavaju intelektualne sposobnosti. Forbes navodi da je studiranje u kasnijoj dobi postalo novo normalno jer odrasli prevladavaju u studentskim klupama širom Amerike, piše 24sata.hr.

Jedan od studenata koji su se odlučili na studiranje u zrelijoj dobi je Mario Irsak, koji ima 39 godina, i kaže da za obrazovanje nikad nije kasno.

– Nakon osnovne škole zanimala su me računala, pa je nekako bilo prirodno da u tom smjeru nastavim obrazovanje. Upisao sam Tehničku školu ‘Ruđer Bošković’, smjer Tehničar za računarstvo. Nakon srednje škole pružila mi se prilika za dobar posao u struci, koju nisam htio propustiti, pa sam počeo raditi. Tako sam tek nakon 15 godina staža odlučio potvrditi svoja znanja kroz studij i upisao Veleučilište Baltazar u Zaprešiću, Preddiplomski stručni studij Informacijske tehnologije, kaže Mario, alumni student.

mario irsak
Foto: 24sata.hr

Uz malo volje sve se može uskladiti

Kako kaže, srednja škola više se ne cijeni dovoljno i za napredovanje ili promjene u karijeri važno je nastaviti usavršavanje.

Na pitanje kako je na faksu odgovorio je:

– Nije mi teško. Kolegiji su zanimljivi, s dosta toga sam se već susretao tokom radnog iskustva, kaže Mario, koji većinu života radi u IT sektoru kao tehnička podrška.

Mario je odličan primjer da se uz volju sve može uskladiti, jer je uz obaveze na poslu odličan student i dobitnik Dekanove nagrade kao najbolji student na godini. Nakon stručnog studija Informacijskih tehnologija odlučio se za stepenicu više i sad je na drugoj godini Specijalističkog diplomskog stručnog studija Projektni menadžment.

– Razmišljam o nastavku obrazovanja, ali već sad mogu reći da mi je studiranje otvorilo nove mogućnosti i prilike za napredovanje u karijeri, ne samo u Hrvatskoj nego i u inozemstvu. Osobno, želim nastaviti raditi u IT sektoru na vođenju projekata, kaže.