Kad ugrije: Starter pack za preživljavanje ispita usred toplinskog vala

Malo koja stvar je toliko teška koliko položiti ispite kad ste student. Pogotovo u vrijeme ljetnog ispitnog roka, kada su visoke temperature.


Foto: Envato

Malo koja stvar je toliko teška koliko položiti ispite kad ste student. Pogotovo u vrijeme ljetnog ispitnog roka, kada temperature dosežu i “nekoliko hiljada stepeni”, a ni po noći nije puno bolja situacija. Istina je da uvijek postoji odličan razlog zašto je teško, ali ovaj put je to toplina.

Advertisements

Polaganje ispita je teško, u svim živim uslovima. Bilo je teško kada su se normalno održavali na fakultetima, bilo je teško kada su se polagali online, i sada je posebno teško kada se polažu na fakultetima. Neočekivano. Usred toplinskog udara. Može li se uopće pripremiti za takvo pisanje ispita?

Čak i da ste apsolutno sve naučili (a niste), vrućina bi vas omamila i moguće sabotirala. Nije riječ o glupostima, situacija je takva da je zaista opasno ne piti dovoljno vode i pravilno se hraniti. Ljeti to znači jesti što više voća i povrća, kao i izbjegavati velike i teške obroke. Međutim, osim tih generalnih priprema, kako se pripremiti za pisanje ispita?

Da je online, možda bi se nekako i preživjelo, no u dvoranama fakulteta, na velikim vrućinama… Zaista je potrebno doći s planom. I ako nemate plan, velike su šanse da će vas (ne)prilike nadvladati. Što znači da ćete na jesen morati ponoviti postupak. I to je jedino gore od trenutke situacije. Stoga, donosimo nekoliko savjeta kako se opremiti – starter pack.

Voda

Foto: Envato

Apsolutno najbitnija stvar koju možete ponijeti jest boca vode. Trenutno je situacija takva da ne bi trebalo uopće napuštati dom bez da ste ponijeli bocu punu vode, pa da je možete kasnije i ponovno puniti. Naravno, podrazumijeva se da tu vodu i pijete, inače situacija i nema pretjerano puno smisla.

Kada je u pitanju ispit, jako je bitno imati vodu sa sobom i inače – kad vas, na primjer, ulovi kašljanje, a ne možete izaći i pošteno se iskašljati. Ili kada vam odjednom grlo postane suho. Ma čak i da ste samo žedni, morate imati bocu vode sa sobom. Pogotovo u vrijeme toplinskog vala kada je doslovno opasno ne piti dovoljno vode.

Maramice

Foto: Envato

Nismo stručnjaci pa nećemo ništa tvrditi, ali malo koja stvar je toliko odvratna koliko to kad vam nos počne curiti. Međutim, ne može vam ništa pomoći ako nemate maramice, piše Srednja.hr.

Cvike

Foto: Envato

Dovoljno je sunčano da je prihvatljivo imati i sunčane naočale na glavi i u zatvorenom prostoru. Dobro, možda to nikada nije prihvatljivo, a pogotovo ne u akademskom okruženju, ali… Možda ako im date do znanja da ste apsolutno spremni za ljeto, more i općenito zen ugođaj, možda vam se smiluju i pristanu na nekakav kompromis što se tiče ispita?

Jedino je bitno u ovoj situaciji da vam cvike ne spadnu s glave – tada biste mogli proizvesti neželjenu buku, koja bi mogla proizvesti kontraefekt, odnosno nižu ocjenu ili nepoštovanje/iritaciju kod profesora/ica i asistenata/asistentica.