Nije nemoguće: Savršeno uskladite radne obaveze i slobodno vrijeme

Svi smo prije ili kasnije osjetili nezadovoljstvo u životu jer naprosto ne možemo uskladiti sve svoje obaveze. Zbog čega je nemoguće imati sve?


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Jedan od razloga zašto je to toliko teško je zbog toga što nam naš mozak veoma efikasno pomaže postići ono što želimo. Sad ćete pomisliti – ovo uopšte nema smisla. Ali, itekako ima jer kada je um fokusiran na jedan cilj, ostali ciljevi postaju mutni i polako padaju u zaborav. Vaš motivacijski sistem je veoma dobar u pokušavanju ostvarivanja ciljeva koje ste postavili.

A kada ste postavili cilj tri stvari se dešavaju. Prvo, fokusirani ste na informacije koje vam pomažu postići taj cilj. Drugo, povećava se interes za stvari koje vam pomažu postići cilj te se smanjuje interes za ostale stvari nevezane za cilj. Treće, lakše je misliti na stvari koje su povezane s ciljem nego li na stvari koje nisu vezane za njega. Ovako vas vaš motivacijski sistem priprema da postignete zadani cilj.

Posljedica ovog fokusa je ta da postaje pomalo teško pokušavati postići više različitih ciljeva istovremeno. Zbog toga nam je ponekad teško napredovati i u poslovnom i ličnom životu istovremeno, odnosno da pronađete jednako vremena za sebe kao i za posao. Kada ste fokusirani na posao, patit će vaš porodični i društveni život. Ako želimo zaista nešto postići u poslu, tada nam nije toliko bitno provoditi vrijeme s partnerom ili prijateljima.

Kako bismo postigli balans, važno je biti svjestan ciljeva koje zadajemo te kako se oni odražavaju na naš cjelokupni život. Ako ste fokusirani na posao, onda se morate jače truditi da ne zapostavite partnera, porodicu i prijatelje. Morate odvojiti vremena za aktivnosti koje uključuju njih. Planirajte to i shvatajte to vrijeme jednako važnim kao i poslovni sastanak. Ostavite svom partneru koju ljubavnu porukicu na papiru prije nego odete na posao ili mu u toku dana pošaljite SMS. Možda će vam biti to pomalo “gužva”, ali ponekad je važno raditi stvari koje nam nisu baš “zgodne” zbog toga što se to dobro odražava na sve oko nas.

Isto tako ako ste jako fokusirani na svoju vezu i porodicu, ili prijatelje i zabavu s njima, zna se dogoditi da vam onda poslovna strana pati. U tom slučaju vi morate ipak pronaći vremena da odradite ono što morate odraditi. Ipak se tu radi o vašoj budućnosti. Nemojte da vam posao pati zbog toga što ste izgubili glavu za komadom – jer bi vam se moglo kasnije dogoditi da upravo njemu zamjerate što ste zapostavili svoje druge obaveze.

“Imati sve” teško je za svakoga od nas. A ako se želite približiti toj utopiji, morate dati dio sebe svakom svom cilju i nemojte dozvoliti nijednoj strani da monopolizira vaše vrijeme, energiju i životni žar.

(AKTA)