Nemojte propustiti: Početak prvog upisnog roka na univerzitetima u Sloveniji počinje u prvoj polovini februara

Prijem zahtjeva za prvi upisni rok na univerzitete i visoke škole u Sloveniji počinje 12.2.2019. Ako se spremate da postanete student ove godine, ovaj članak je upućen vama.


Upisni rokovi

Inače, proces prijema dokumenata u slovenske obrazovne institucije traje dugo: po pravilu počinje u februaru, a ponekad traje do septembra, u nekoliko rokova. Ali valja napomenuti da najbolja mjesta budu prva popunjena. A ako oklijevate, možete doći u situaciju da su mjesta predviđena za  vaš željeni program već popunjena. Tada morate da se upišete u narednom roku i birate ono što je ostalo, a to nije uvijek prihvatljiv scenario, ako ste, na primer, maštali o nekoj određenoj struci i niste spremni na kompromise. Osim toga, pojedini univerziteti mogu biti ograničeni samo na prvi rok, i onda će morati čekati cijelu godinu za novi upis. Zašto uzalud trošiti toliko vremena ako sve možete učiniti na vrijeme, a zatim mirno čekati početak studija?

Često kandidati pogrešno misle da je predaja prijava za upis moguća tek po dobijanju dokumenta-potvrde o prethodnom obrazovanju, na primjer, školske diplome, i na taj način gube dragocjeno vrijeme. Napominjemo sljedeće: da biste “zauzeli” mjesto u prvom roku, od vas je dovoljna popunjena prijava i ti dokumenti koje imate kod sebe. A potvrda o završenom obrazovanju i rezultati poslednjih ispita se daju tek kada ih vi dobijete, odnosno u junu ili julu.

Napominjemo i da od stručnjaka 2TM možete dobiti detaljne informacije o rokovima upisa na različite fakultete u Sloveniji u 2019. Možete i da dobijete savjet po bilo kom pitanju vezanom za upis i buduće studije. I ono što je veoma važno: u 2TM će vam pomoći da odaberete odgovarajući studijski program prema vašim naklonostima, željama i nivou znanja.  Stručnjaci kompanije će preuzeti na sebe svu dokumentaciju pri procesu upisa, što znači da nećete kasniti sa predajom istih. Takav individualni pristup će vam omogućiti stopostotno upis na željeni univerzitet.

Složit ćete se, da je lijep osećaj odabrati mjesto daljeg školovanja, srediti sve formalnosti i bez nerviranja krenuti u novu etapu života. I to je upravo slučaj kada je sve u vašim rukama!