Nekoliko korisnih savjeta kako da učenje učinite lakšim

“Moram da učim”. Da sam svaki put dobila dinar kada sam to rekla. Savjest mi govori: “idiote, kretenu, nećeš položiti prijemni, nešto kasnije pašćeš ispit, uči, u-č-i”. A meni se ne da. Gledam onu knjigu, uzmem je, odlučim se, ali poslije nekoliko rečenica shvatim da ne mogu. Već mi je dosadno. Nemam želju za učenjem.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Piše: Marina Marinković, Wannabe Magazine

I onda sam pričala sa drugaricom koja je završila moj fakultet, sada je u inostranstvu, dobila je neku super stipendiju i uživa, kaže – isplatilo joj se učenje. Prisjetila sam se zbog čega sam upisala fakultet, šta želim od života i zapela sam da to i dobijem.

Ako se osjećate kao da ste u mojoj koži, evo nekih savjeta-trikova! Odluka je pola posla. Čvrsto odluči da ćeš danas učiti.

Prostor

Nekima je lakše da uče kod kuće, nekima u čitaonici. Ako ste prvi tip, izaberite mjesto za učenje na kojem možete dobro da se fokusirate na gradivo. Prije toga pripremite sve što vam može zatrebati (knjige, papire, bilješke, olovke). Isključite telefon, računar, sklonite sve što može da vam odvuče pažnju. Najbolje je učiti za stolom, jer održava budnost. Prostor gdje učite mora biti dobro osvijetljen i provjetren.

Vrijeme

Potrebno je da napravite raspored dnevnih aktivnosti. Isplanirajte vrijeme za učenje, odmor i razonodu. U savršenom svijetu treba da učite svakog dana u planiranom terminu, koji vam najviše odgovara. Kako pažnju možete držati usmjerenu najviše oko pola sata, pravite kraće pauze. Po mogućnosti učite ujutro, jer su tada tijelo i mozak odmorni.

Učite na času

Koja je svrha predavanja ako ih ne slušate? Ako ste na fakultetu i pod pomenutom svrhom podrazumijevate pet poena – onda ste u nevolji. Nije svako predavanje zanimljivo, ali sigurno ćete više zapamtiti ako budete slušali. Bolje ćete razumjeti i olakšati sebi, a ujedno i smanjiti učenje kod kuće koje vas svakako čeka.

Kad učiš – uči, ali stvarno

Odredite predmete kojima ćete se posvetiti tog dana. Savjetovala bih vam da, dok ste odmorni, učite teže predmete. Prihvatite izazov. Kada nešto treba znati doslovno smisleno ponoviti, ponavljajte to u izvornom obliku. Morate očuvati smisao sadržaja, ali sve ostalo se može mijenjati. Koristite svoje rečenice, bitno je da shvatite, da znate suštinu. Možda će se to više cijeniti. Kada ono što ste naučili treba primijeniti, radite dodatne vježbe, rješavajte različite tipove zadatka, iako vam nisu zadati.

Potrebni elementi:

  • slušanje
  • čitanje
  • podvlačenje potrebnog dijela sadržaja
  • pravljenje bilježaka
  • izrada sažetka sadržaja
  • samostalno prepričavanje i samoispitivanje obrađenog gradiva
  • raspravljanje i suprotstavljanje mišljenja o problemima u gradivu
  • samostalno rješavanje zadataka

Raspored je važan

Upoznajte se sa knjigom. Pregledajte sadržaj, upoznajte se sa tematikom koju učite. Pročitajte zaključke, naslove, razgledajte slike, šeme i slično. Čitajte tekst i tražite glavnu misao, podvlačite, izdvajajte bilješke u svesku i dajte mu kratki naslov koji će vam koristiti u kasnijem razvrstavanju gradiva.

Upotrebite klikere

Povezujte sa već poznatim, smišljajte sami primjere, zamislite slike u glavi ako ih već nema u knjizi, smislite “film” sa takvom situacijom.

Ponavljajte gradivo naglas

Prepričavajte ga uz samoispitivanje, provjeravanje i ispravljanje, samostalno i u grupi.

Reci ne Alzhajmeru!

Kada završite s učenjem nekog poglavlja ili etape odmorite se nekoliko minuta. Zatvorite oči. Mirujte i razmišljajte o onome što ste učili. Nemojte da zaspite. Razgibajte se malo, popijte sok i nastavite sa učenjem ili idite na spavanje. Koliko god vam se savjetovalo da učite ujutro, zna se da većina uči kasno noću.

Kada u jednom danu učimo više različitih predmeta važno je znanje u svakom predmetu usvojiti s razumijevanjem, te ono što ste naučili dobro utvrdite i smisleno povežite. Učenju novog predmeta smijemo pristupiti tek poslije najmanje sat vremena pauze.

Haj’mo “Jovo nanovo”

Danas naučeno morate, u sažetom obliku, ponavljati i sljedećih dana, imali ispit u skorije vrijeme ili ne. Kažu da je zaboravljanje najvjerovatnije neposredno poslije učenja, a kasnije se usporava. Tako da – ponavljanje je majka učenja. Bar prvih nekoliko puta.

Motivacija

Ako učite samo zarad ocjene, uslova itd. prisješće vam, garantujem. Odužiće vam se, učićete satima, a ništa vam neće ući u glavu, i odustaćete. Ako učite jer želite da znate i ako razumijete svrhu učenja, znanje će vam biti veće, kraće će trajati, a ocjene će biti veće.

Smislite neke nagrade za sebe. Kafa sa drugom, drugaricom, izlazak, neko nadahnuće.

Mora samo da se umre

Sjetite se šta ste željeli da imate, da postignete u životu. Ovo je jedini način da to i dobijete. Kada imam te krize, a imam ih češće nego što bih voljela, samo se sjetim šta želim da postanem, i koliko je lijepo kada se nađeš u učenom društvu i možeš da učestvuješ u razgovoru. Osjećaj kada dobiješ stipendiju, kada neko primijeti tvoj rad i trud je nezamjenljiv. Tome svi težimo, da se pokažemo i dokažemo.

Pomislite da ćete tako kupiti nova kola, stan, obezbijediti sebi dobar život. Samo ako ste najbolji, a postaćete ako dovoljno radite za to. Primjeri su svuda oko nas. Novak Đoković nije počeo da trenira prije pet godina. On to radi cijeli život svaki dan, u isto vrijeme, na istom mjestu – na terenu. I sada ubire plodove mukotrpnog rada. To treba da vam bude na umu, a ne dosada ili to što ćete možda propustiti neku žurku, izlazak.

Neko vrijeme sam svuda po stanu imala porukice sa natpisom “uči” i slikom Španije u koju silno želim da odem. Izvršite pritisak na sebe. Nagradite se znanjem i dobićete uspjeh.

(Wannabe Magazine)