Otvoren konkurs za stipendije za mlade književnike/ice, kritičare/ke, kolumniste/ice, novinare/ke i studente/ice

Izdavačka kuća Buybook će dodijeliti 20 stipendija za učešće u radionici književne kritike.


Young writer at the desk
Young writer at the desk

Izdavačka kuća Buybook će za Šesti internacionalni festival književnosti Bookstan, koji se ove godine održava u periodu od 7. do 10. jula/srpnja, dodijeliti 20 stipendija za učešće u radionici književne kritike. Tema ovogodišnje radionice je “Kritika i književni zanat”, a vrijeme održavanja je od 4. do 10. jula/srpnja 2021. godine.

Advertisements

Aplikacije je potrebno poslati na e-mail adresu radionica@buybook.ba do 22. maja/svibnja 2021. Aplikacija treba sadržavati prijavnicu, biografiju i dva autorska rada iz oblasti književne kritike, esejistike, naučne publicistike, a u obzir dolaze i stručni i naučni radovi, te književne i/ili novinarske kolumne. Nakon pregledanih aplikacija, ubrzo nakon posljednjeg roka za prijavu, odabrani kandidati mogu biti pozvani na online intervju s koordinatorima radionica nakon kojih će se obaviti finalna selekcija. Stipendija je namijenjena studentima/cama i književno-umjetničkim kritičarima/kama koji aktivno govore engleski jezik, pišu na bosanskom, crnogorskom, hrvatskom ili srpskom jeziku te imaju od 21 do 30 godina. Učesnici/e koji su sudjelovali na prethodnim radionicama imaju ponovno pravo prijave.

Zadaci za kandidate koji prođu selekciju bit će podijeljeni u tri segmenta:

  1. Prva faza je pisanje teksta koji se treba dostaviti do 26. juna/lipnja, a zadatak će biti naveden u pozivnom pismu.
  2. Druga faza podrazumijevat će zadatke koji se tiču praćenja događaja Festivala; navedeni tekstovi bit će objavljeni na društvenim mrežama i web-stranicama Buybooka i Bookstana, a najbolji među njima na stranicama medijskih partnera Festivala.
  3. Treća faza je pohađanje predavanja i radionica sa uglednim predavačima za vrijeme trajanja programa.

Voditelj ovogodišnje radionice je Nenad Veličković, a odabrani polaznici će pored njega imati priliku slušati i druge predavače i goste festivala.

Advertisements

Stipendija pokriva troškove radionice, smještaja u hostelu, hranu u dogovorenim restoranima te troškove puta. Mole se svi zainteresirani da pročitaju pravilnik učešća koji se nalazi u dokumentu s prijavnim obrascem.

Stručni žiri će odabrati dvadeset polaznika/ica programa kojima će po realizaciji zadatka biti dodijeljena priznanja, a najboljima i nagrade.

Nepotpune prijave neće biti razmatrane. Zvanične potvrde učešća poslati će se odabranim kandidatima najkasnije do 30. maja/svibnja 2021. godine, uz detaljniji program rada i potrebne logističke informacije.

Sretno svima!