Nedostatak motivacije za učenje – kako se izboriti s tim?

Najlakše je upaliti još jedan YouTube video ili ponovo prelistati feed na Instagramu, ali ispiti su sve bliže. Paničite, ali ne znate odakle početi, ovi savjeti vam mogu biti korisni. Što više paničarite, to je teže baciti se na posao.


Boredom

Za uspjeh je potreban i trud. Važno je natjerati sebe da počnete i iskorijeniti problem nemotivacije za učenjem. Pokušajte to započeti ovim tehnikama:

1. Otkrijte zašto odlažete učenje

Odlaganje je najčešći i najveći problem koji je uzrokovan nedostatkom motivacija, a njegovi najčešći uzroci su vaše uvjerenje da je zadatak van vaših mogućnosti, tema vam je dosadna, čekate “pravo vrijeme”, ili ne znate odakle početi. Kada otkrijete glavni razlog odlaganja moći ćete ga i ukloniti.

2. Rasporedite materijal na manje dijelove

Zadatak se često zna činiti prevelikim zalogajem za nas, zato je puno lakše podijeliti ga na manje i prihvatljivije cjeline. Svaki dan obavite određeni broj tih zadataka, umjesto da se odjednom suočite s ogromnim zastrašujućim zadatkom.

8a56ca46 bored student

3. Kreirajte rutinu za učenje

Navike su moćno oružje koje vam može pomoći u savladavanju zadatka. Pretvorite učenje u svoju rutinu. Navike se ne stvaraju tako jednostavno stoga je vrlo vjerovatno da ćete morati uložiti dosta truda prvih 20 do 30 dana dok se ne formira navika, ali poslije će vam posao biti znatno olakšan

4. Učite u razmacima

Istraživanja pokazuju da bolje učimo kada to radimo u različitim vremenskim intervalima. Vjeruje se da “razmaknutim učenjem” stvaramo sjećanja. Ove uspomene se stvaraju pomoću neurona, a kako bi se ta sjećanja dobro ugradila, neurone neko vrijeme ne treba ometati.

5. Nagradite sebe

Kada obavite obavezu nagradite se bilo to slatkišem, kafom ili kratkom stankom. Ove kratke pauze su ključni korak za povratak energije.