Ne vjerujte profesoru kad kaže: ‘Ovo neće biti na ispitu’ (i druge brutalne istine koje ćete naučiti na faksu)

Ko se može nositi s istinom zapravo je pravi pobjednik u životu jer, kao što svi znamo, istina boli i baca nas u depresiju.


study 1571822378

Koliko ste puta doživjeli razočarenje na fakultetu i to samo zato što niste bili dovoljno upoznati s nekim činjenicama i javnim tajnama? Ako odgovor glasi: više od jednog puta, tada je vrijeme da naćulite uši jer slijedi istina, piše mojfaks.com.

Kada shvatite da na fakultetu stvari uopće ne funkcionišu onako kako ste mislili i shvatite da su Mulder i Scully iz Dosjea X bili totalno u pravu s onom “Istina je tamo negdje”, pitate se: kako to da ovo nisam prije znao/la? No, biste li išta napravili drugačije da ste stvarno znali?

Kako god bilo, valja “rasvijetliti” situaciju brutalne istine koje naučimo studirajući:

– Ako pohađate fakultet koji vas uistinu zanima i pokušavate ostvariti što bolje rezultate radi sebe prvenstveno, a idete s ljudima koji su inertni i nezainteresovani vi ćete se osjećati kao totalni luđak.

Vjerojatno ćete biti i prva osoba koju će kolege nešto pitati kada im nije jasno ili će se od vas očekivati nešto “veliko”, poput primjerice izrade skripte. Premda je pet godina puno, morate zapamtiti da stvari trebate činiti za sebe, a ne za druge, koliko god to naizgled grubo zvučalo. Važno je napomenuti i da ne trebate posustati od svojih ciljeva premda su oko vas ljudi bez ambicija koji vas pokušavaju povući sa sobom.

– Ništa se vjerojatno neće riješiti od prve bez obzira na to o čemu se radilo: je li to slučaj s izradom studentskog pokaza, traženja neke potvrde u studentskoj– tako svejedno jer često ne ide od prve (i vi uglavnom nemate veze s tim).

– Od nekih profesora zaista nećete ništa naučiti osim lekcije o tome kako ne trebate obavljati posao ili kako besramno čitati sa slajdova (jer dosta njih umjesto da predaje zapravo čita s prezentacije).

– Neki od tih istih profesora će vas skroz nanervirati i deprimirati, ali nemojte to shvaćati osobno! I to uvijek nosite na umu!

– Pokažete li susretljivost, spremnost na rad i timski ste igrač te svaki projekt želite napraviti kako treba, budite sigurni da će se vašoj grupi naći pojedinaca koji će to htjeti debelo iskoristiti kako bi sebe riješili posla i zato se ne dajte!

– Studentski život zna biti zamoran i pun kalkuliranja: od toga što pojesti, hoćete li se družiti večeras na brucošijadi usred sedmice ili ćete ići na sutrašnje jutarnje predavanje i drugo.

–  Bez obzira na to jeste li marljivi student ili ne, često nećete imati vremena za rješavanje svih akademskih obaveza i život će vam se u jednom periodu u godini pretvoriti u totalni raspad sistema. Nakon hrpe seminara, prezentacija, konsultacija, prezentacija i ispita će vam pasti kamen sa srca, ali samo na kratko.

– Ne vjerujte profesoru koji vas uvjerava da neko poglavlje neće biti u ispitu jer uvijek bude.

– Tokom studiranja ćete stalno htjeti da ste ponovno dijete, da vas mama vodi na sladoled i da ne morate plaćati režije.

– Ništa vas više neće izbezumiti od ispita koji ima više ponuđenih odgovora te više njih može biti tačno.

– Dva sata sna i litre Red Bulla postanu prihvatljiva praksa u sedmicama učenja.

– Vjerojatno ćete zabrijati s nekim iz grupe i to može biti skroz ‘awkward’ kasnije.

– S cimerom/icom se uopće ne morate dobro slagati.

– Shvatit ćete da su roditelji bili u pravu u vezi većine stvari.

– Moguće je da ćete zaključiti da ovaj fakultet nije za vas, ali ne odustajte dok ne budete sigurni.

– Ako se sami ne angažujete oko prakse te skupljanja iskustva s 25 godina će vam to već biti kasno.

– Iskoristite studentska prava do maksimuma!

(STUDOMAT.ba)