Ne možeš da učiš: Pročitaj ove savjete i “pošutaj” ispite

U ove korisne savjete, spremanje ispita može postati mnogo jednostavnije.


Cheerful Student
Foto: Envato

Spremanje ispita može da bude noćna mora svakog studenta, a sigurno ste imali makar jedan ispit koji vas je izmučio. Međutim, uz ove korisne savjete, spremanje ispita može postati mnogo jednostavnije.

Advertisements

Organizujte svoje bilješke pomoću boja

Jedan od najboljih savjeta za učenje je organizovanje po bojama. Označite vaše bilješke i skripte kako biste znali koji dio gradiva je gdje. Na primjer, žuto može da bude za matematičke jednačine, roze za bitne definicije, a zeleno za bilješke sa predavanja.

Organizujte vrijeme

Ukoliko pokušavate da gradivo iz cijelog semestra savladate za jedan dan, sigurno nećete uspjeti. Zato je bolje da planirate kada i koliko učite. Isplanirajte koliko vremena u toku dana možete da učite, a pred važan ispit ponavljajte minimum dva do tri dana.

Idite na konsutacije

Možda neki profesori djeluju strašno, ali oni su tu da rade svoj posao, a to je da vas nauče. Ukoliko vam nešto nije jasno, svratite do fakulteta na konsultacije. Profesor ili njegov asistent će vam objasniti na šta da se fokusirate i riješiće vam nedoumice oko gradiva.

Advertisements

Označite ključne stvari u udžbeniku

Udžbenik od 500 strana je noćna mora svakog studenta, ali kako biste olakšali sebi, označite glavna poglavlja i ključne riječi. Tako da kada budete listali knjigu, tačno znate šta je najbitnije u kojoj lekciji, a to će vam pomoći i tokom prisjećanja pred ispit.

Isprintajte prezentacije

Dosta profesora sumira svoje gradivo na nekoliko slajdova u prezentaciji kako bi studentima istakli ključne stvari. Isprintajte ih kod kuće i pomoću njih pratite lekcije.

Napravite plan učenja

Ukoliko učite u grupi, dobro bi bilo da se prije učenja dogovorite ko će šta da radi. Neko će isprintati potreban materijal, neko će ponijeti svoje bilješke za druge, a neko će objašnjavati ono što je nejasno. Učenje u grupi može biti i zanimljivo i korisno.