Nastavljaju se pretresi zbog sumnjivih diploma: U fokusu privatni fakulteti

“Univerzitetske diplome u BiH se kupuju na benzinskim pumpama”.


student graduating with university degree
Ilustracija: Freepik / STUDOMAT

Pripadnici SIPA-e nastavili su danas aktivnosti u okviru operativne akcije kodnog naziva “Klaster” u kojoj su u fokusu privatne visokoškolske ustanove u BiH, ali i njihovi zaposleni, zbog sumnje u prodaju diploma.

U nastavku istrage u predmetu “Klaster” Tužiteljstvo BiH intenzivno provodi dalje aktivnosti usmjerene na dokumentiranje počinjenih krivičnih djela i počinitelja.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Poseban fokus usmjeren je na prikupljanje dokaza o imovinskoj koristi stečenoj krivičnim djelom i pranju novca.

Po nalogu postupajućeg tužitelja Tužiteljstva BiH, uz pribavljenu naredbu Suda BiH, policijski službenici SIPA-e su danas, provedenim pretresom sefa osumnjičenog V.S. pronašli gotov novac u iznosu većem od 300.000 KM u inostranoj valuti.

Dosadašnjim istragom u ovom predmetu ukupno je pronađeno i privremeno oduzeto više od 450.000 KM u gotovini.

Tužiteljstvo BiH u ovom krivičnom predmetu nastavlja planirane aktivnosti u suradnji sa svim nadležnim institucijama vlasti u Bosni i Hercegovini, u cilju prikupljanja dokaza o odlučnim činjenicama vezanim sa sistemsku korupciju, neovlaštenu trgovinu, organizirani kriminal i pranje novca u oblasti visokog obrazovanja.

Nedavno je o ovoj velikoj akciji SIPA-e govorio i glavni tužitelj Tužilaštva BiH Milanko Kajganić riječima da se “Univerzitetske diplome u BiH se kupuju na benzinskim pumpama”.