Naškrabaj svoj put do svjetskog finala u Amsterdamu: Zgrabi sada svoju olovku, pusti mašti na volju i počni stvarati svoj doodle!

Svima nam se to desilo. Sjediš na predavanju ili na sastanku i prije nego što to i shvatiš, um ti poleti, staviš olovku na papir i krećeš praviti crtež, švrljotinu, jednom riječju - "doodle".


red bull doodle art

Ono čega možda nisi ni svjestan je da je crtanje trajan oblik izražavanja koji dokumentuje našu prošlost i sadašnjost – ​​i ponekad nagovještava budućnost. Naši su preci crtali po zidovima pećina, a mi to radimo na drugačije načine danas, s mnogo više prilika da svoje crteže iznesemo na vidjelo.

Kreativni umovi širom svijeta pozvani su da stave svoje crteže na papir i prijave se za najnovije izdanje Red Bull Doodle Art, gdje bi ih njihovo umijeće moglo odvesti sve do Svjetskog finala u Amsterdamu.

Evo samo nekoliko historijskih trenutaka u stalnom razvoju dudlinga:

Doba srednjeg pleistocena: crteži dospijevaju na zidove

Prije 500.000 godina naši preci nisu imali papir. Međutim, imali su zidove pećina i taj daleki period je vrijeme za koje se vjeruje da je nastala prva gruba crta – cik-cak linija, a prije skoro 50.000 godina nacrtana je prva ikada slika životinje.

1400-1500-e: škrabotine renesansnog čovjeka

Možda nema boljeg primjera kako crtanje potiče inovacije od bilježnica koje je za sobom ostavio taj veličanstveni genij, Leonardo da Vinci. Talijan je na marginama crtao fantastične kreacije koje su bile stoljećima ispred svog vremena, uključujući automobil, robota i helikopter.

1900-te: škrabotine postaju nadrealne

U 20. vijeku, crtanje je postalo sve više prepoznato u umjetnosti, kao i po svojoj sposobnosti dodirivanja podsvijesti. Poznati umjetnici, od nadrealista Salvadora Dalíja do apstraktnog ekspresionista Jacksona Pollocka, eksperimentisali su s različitim vrstama crtanja, kao i automatskim crtanjem, kao vježbom stvaranja umjetnosti bez svjesnog razmišljanja.

2012: škrabanje stupa na scenu

Na prvom ikada Red Bull Doodle Art događaju, studenti iz cijelog svijeta su dozvolili svojim mislima da lutaju i crtali crteže na jednostavnim papirnim karticama na događajima na svojim kampusima. Najbolji radovi su okačeni na izložbu, gdje su izabrani pobjednici. Inkluzivni koncept olovke na papiru bio je hit i nastavio se čak i kada je tehnologija uvedena kako bi se proširili horizonti učesnika na budućim svjetskim finalima.

2014: škrabanje postaje i digitalno

Drugi Red Bull Doodle Art okupio je 32,551 učesnika iz cijelog svijeta. I dok su olovka i papir i dalje bili temelj događaja, tehnološke inovacije prvi su put ušle u igru. Na Svjetskom finalu u Cape Townu, u Južnoj Africi, gledaoci Globalne Doodle galerije divili su se kada su kreacije oživjele kroz privlačnu animaciju na digitalnoj platformi

2017: škrabanje doseže novu dimenziju

U sljedećem tehnološkom zaokretu, treće izdanje Red Bull Doodle Art dalo je pobjednicima iz 27 globalnih regija priliku za obuku u VR slikanju koristeći Googleovu aplikaciju Tilt za 3D. Zatim su na Svjetskom finalu u tehnološkom središtu San Francisca ti talentovani finalisti predstavili svoje crteže u virtuelnoj stvarnosti, zadivivši suce.

2023: nova karika u lancu škrabanja

U 2023. godini, Red Bull Doodle Art uključuje najnoviji val umjetnosti i tehnologije uvođenjem Web3 i NFT-ova. Svaki učesnik koji ispunjava uslove i pošalje svoj doodle – bilo online ili na papiru na lokalnom događaju, imat će priliku pristupiti personaliziranom digitalnom kolekcionarskom predmetu, a državni pobjednici dobit će svoje umjetničko djelo kao NFT.

Red Bull Doodle Art je tvoja prilika da ostaviš svoj trag u bezvremenskoj umjetnosti crtanja. OVDJE možeš pogledati do sada pristigle radove i poslati svoj.