Upoznajte Aidu Mandić, autoricu, pjesnikinju, tekstopisca, internet poduzetnicu i motivacijsku govornicu

Do sada je napisala preko 70 knjiga i 2.000 poema, u kojima piše o socijalnoj pravdi, Bosni i Hercegovini, ambiciji, hrabrosti...


aida mandic
Foto: Aida Mandić / Privatni album

U moru bosanskohercegovačke omladine koja su svoju domovinu napustila kao djeca je i Aida Mandić, bosanskohercegovačko-američka autorica, pjesnikinja, tekstopisac, internet poduzetnica i motivacijska govornica.

Iz Bosne i Hercegovine je konvojem “Dječije ambasade”, sa majkom, njenom sestrom i rođacima izašla kada je bila beba. Prva destinacija bila je Doksy (Češka Republika), potom Pariz (Francuska), onda Malezija u kojoj se porodici pridružio Aidin otac, i Sjedinjene Američke Države kao konačna destinacija. Trenutno živi sa roditeljima u Michiganu.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Biti Bosanka u Americi u početku nije bilo jednostavno. Naprotiv, kaže nam Aida, bilo je vrlo teško. Nije naišla na mnogo razumijevanja, što je problem najviše predstavljalo u shvatanju američkog sistema i školovanja u ovoj državi.

– Intenzivno sam istraživala, učila, uključila se u razne aktivnosti kako bih dobila stipendije i platila školovanje na fakultetu. Pri tome sam uvijek bila ponosna na svoje porijekla jer smatram kako je važno imati poštovanje za svoje korijene i pametno znati više jezika, ističe Mandić, piše Oslobođenje.

Veliki je ljubitelj putovanja za koje kaže da je “bogatstvo za dušu i širi naše perspektive”. Međutim, njena najveća ljubav je pisanje, a kako kaže, inspiracija je nikada ne napušta.

Do sada je napisala preko 70 knjiga i 2.000 poema, u kojima piše o socijalnoj pravdi, Bosni i Hercegovini, ambiciji, hrabrosti, posebnosti, diskriminaciji. maltretiranju, nasilju, ratu, moći, aktivizmu, ljepoti, buntu, kreativnosti, ljubavi i kritičkom razmišljanju. Osim toga, piše i o svojim prošlim iskustvima izbjeglištva i imigranta.

– Uvijek pišem. Riječi izlaze same i ja ih “stavim” na papir. Valjda tako funkcioniše moj mozak, ne znam, priča ona.

Od svoje domovine, kaže nam, ne odustaje. Jako je vezana za Bosnu i Hercegovinu i često je posjećuje, a posljednji put je u Sarajevo dolazila naljeto 2021. godine.

– Sve me veže za domovinu. Naša kultura, toplina moje majke, toplina moje nane, moje rodno Sarajevo, ćevapi sa Baščaršije i još mnogo toga čega ovdje nema. Moje srce je tamo, preko okeana. Što moja mama kaže: “Odoh u Bosnu da napunim baterije, iskreno će Aida.

U budućnosti se namjerava posvetiti marketingu svojih knjiga kroz YouTube i TikTok.