NARKO-NE: Mi volontiramo, preveniramo i osnažujemo mlade osamnaestu godinu zaredom

U Centru za zdravo starenje, u Sarajevu, 5. marta s početkom u 17:00 sati održana je 17. redovna sjednica Skupštine Udruženja za prevenciju ovisnosti NARKO-NE, što dokazuje egzistenciju ovog nevladinog, neprofitnog i aktivističkog udruženja osamnaest godina. Sumirane su prethodno obavljene aktivnosti u protekloj godini i izneseni planovi rada na projektima prevencije ovisnosti i putokaza u zdravije društvo.


53298642 670728076663932 2535726984793686016 n

Svi volonteri i volonterke koji aktivno učestvuju u radu Udruženja najmanje godinu dana, u skladu sa Statutom Udruženja postaju članovi Skupštine, koja se održava na predstavničkom principu. Skupštini su prisustvovali uposlenici/uposlenice i saradnici/saradnice, te volonteri/volonterke iz projekata u kojima volontiraju.

NARKO-NE je jedna od nevladinih organizacija u BiH koja se od samog postanka u svojoj viziji ima Zdravo društvo u kojem se djeca i mladi uspješno nose s izazovima odrastanja te aktivno uključuju i doprinose razvoju kvaliteta života u zajednicama. Misija joj je da gradi i jača kapacitete profesionalaca za uspješan rad na prevenciji ovisnosti i unaprjeđenju zdravlja u BiH.

Skupštinu su predvodili izvršni direktor Udruženja Amir Hasanović, kao i predsjednik skupštine, Tarik Smailbegović.

Godišnji izvještaj Udruženja predstavljen je kroz kratki video u kom su date osnovne informacije u brojkama koje su obilježile 2018. godinu. Ali, da ne bi sve ostalo na brojkama, šest volonterki iz različitih projekata dopunile su izvještaj kroz svoje iskustvo i lične priče.

53334476 1061992224007445 3019861814432235520 n

Tako je Iman Bisić, srednjoškolka i volonterka Interkulturalnih kreativnih sedmica istakla da među mnogim stvarima koje je naučila, naučila i to da je entuzijazam emocija koja se lako prenosi na druge. Delina Voloder, dopisnica časopisa Preventeen, iskazala je da joj je iskustvo u volontiranju pomoglo da prevagne u odluci za studiji komunikologije. Ena Sikira volonterka projekta Putokazi u zdravije društvo istakla je da je kroz projekt postignuto rušenje predrasuda među srednjim školama u Kaknju. Naida Kadrić, volonterka Radionica za učenje istakla je kako se nada da će i u budućnosti ovaj projekt pozitivno djelovati na djecu i mlade. Hedija Begović, volonterka projekta Stariji brat, starija sestra istakla je da joj je važno da bude dobar uzor djeci s kojom se druži, s obzirom na to da smatra da se mladi u današnjici previše okreću virtuelnim i idealiziranim likovima. Volonterka Edukativnog rada sa djecom u riziku, Katarina Jakić je također podijelila svoje iskustvo volontiranja na radionicama u pet škola te održavanjem događaja poput novogodišnje zabave za mališane.

Počasni predsjednik Udruženja, profesor i prvi doktor psiholoških nauka u Sarajevu, Ismet Dizdarević, naglasio je da se aktivizam širi uz prave vođe te da je volontiranje neformalna škola u kojoj se uči kroz življenje, što je dokazao i  knjigom “Iskoraci u prevenciji ovisnosti”, objavljenoj 29.11.2018. godine.

53313391 334006420801220 1884459017569304576 n

Kada je riječ o planovima za narednu godinu, odnosno aktivnostima u 2019. godini, izdvojila bih značajnije, odnosno pokušaj da se prevencija ovisnosti pokuša integritati u sistem i tako napraviti nešto što će biti održivo, na način da se potakne finansiranje od strane države Bosne i Hercegovine, te uspostavljanje stručnog centra u prevenciji ovisnosti koji bi trebao da preuzme zagovarački dio, razvoj programa i profesionalno usavršavati oblast prevencije ovisnosti.

Skupština je još jednom dokazala da su entuzijazam za volontiranje i dobrotvorni rad jednako validni kod svake individue koja se na njega odluči, bez obzira na prethodno iskustvo ili godine. Skupština je sumirana rečenicom da se iz NARKO NE-a nikada ne moramo i ne trebamo penzionisati.

(I.Ahmetspahić/STUDOMAT.ba)