Najskuplji objekat ikada napravljen: Dvadeset činjenica o Međunarodnoj svemirskoj stanici

Dok maštamo o svemirskom turizmu, donosimo vam zanimljivosti "odozgo."


international space 1616143976

1. Međunarodna svemirska stanica (International Space Station, ISS) je najskuplji objekat ikada izgrađen. Razvoj, montaža i troškovi rada koji je trajao više od 10 godina koštali su oko 100 milijardi Eura.

2. ISS je zajednički projekat 16 država i šest svemirskih agencija: SAD-a (NASA), Rusije (FKA), Japana (JAXA), Kanade (CSA), Brazila (AEB) i Evropske svemirske agencije (ESA), to jest, Belgija, Danska, Francuska, Njemačka, Italija, Nizozemska, Norveška, Španjolska, Švedska, Švicarska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

3. ISS se prvenstveno sastoji od 15 modula (sedam američkih, pet ruskih, dva japanska i jedan evropski) i četiri velika solarna panela. Težak je oko 420.000 kilograma, što je više od 320 automobila.

4. Međunarodna svemirska stanica je otprilike dugačka i široka kao teren za američki fudbal.

5. Od 2000. godine na ISS-u se rotira posada koja obično pristiže u ovu laboratoriju američkim ili ruskim space shuttle-om i ostaje na zadatku do 6 mjeseci. Oni su do juna 2013. godine obavili 174 svemirske šetnje koje su ukupno trajale 1.100 sati, ili gotovo 46 dana.

6. Kao i svi mi na Zemlji, članovi posade ISS-a rade od ponedjeljka do petka, a odmaraju vikendima i za vrijeme praznika. Tokom odmora, članovi posade mogu gledati filmove, slušati muziku, čitati knjige, kartati zajedno, ili razgovarati sa svojim porodicama i prijateljima na Zemlji.

7. Stanica ima više stambenog prostora od tipičnog šestosobnog stana, s dvije kupaonice, teretanom i ovalnim prozorom koji pruža spektakularan pogled na planetu Zemlju.

8. Kad se gleda sa Zemlje, svemirska stanica je treći najsjajniji objekt na nebu, a može se lako vidjeti golim okom, ako znate kada treba da gledate.

9. ISS kontrolišu pedeset i dva sistema računara, a sva elektronika je spojena sa skoro 13 km žice.

10. Do juna 2013. godine, ISS je bio svemirska luka za 89 ruskih letjelica, 37 Space Shuttleova, tri SpaceX Dragona, četiri japanske i četiri evropske letjelice.

international space 1616144023