Najmlađi pilot preletio svijet za samo 44 dana

Kad tvoje ime završi u Guinessovoj knjizi rekorda zasigurno se osjećaš odlično - kao da letiš. Za tek punoljetnog Travisa, doslovno tako! Jer dok je Jules Verne pisao o putu oko svijeta za 80 dana, ovaj je pustolov bio brži čak 36 dana.


Foto: BBC

Travis Ludlow iz Ibstonea u Buckinghamshireu sletio je u utorak u Holandiju, nakon što je proveo 44 dana na putu od 40.972 milje. Sa svojih 18 godina i 150 dana starosti bio je samo 13 dana mlađi od prethodnog rekordera.

Advertisements

Rekao je da je to “čudan osjećaj”.

Ovaj mladi pilot rekao je prvi put nakon nekoliko sedmica da se ne mora brinuti o ranom ustajanju, kasnom odlasku u krevet, teškom terenu preko kojeg bi mogao preletjeti ili oluji.

Čudan je osjećaj: evo me, stigao sam i sutra se nemam zbog čega brinuti – čudno je, kaže za BBC.

Ludlow počeo je letjeti sa samo 12 godina, a sa 14 je postao najmlađi britanski pilot jedrilice. Njegov rekordni let u Cessni 172R 2001. godine odveo ga je kroz Evropu, Rusiju i Ameriku, prije nego što se vratio preko Kanade, Grenlanda i Islanda.
U planiranoj ruti bilo je oko 60 zaustavljanja u devet zemalja.

Advertisements

Prethodni rekorder Mason Andrews iz Louisiane završio je let 2018. godine. Prisjećajući se vlastitog putovanja, Andrews rekao je: – To je stvarno najopasnije i najteže što biste mogli učiniti u jednomotornoj letjelici.

Travisa čeka svijetla budućnost

Svjetski rekordi napravljeni su tako da se ruše. Imao sam rekord. Od odustajanja ne bih dobio ništa pa sam bio i više nego voljan predati baklju sljedećoj generaciji,  kaže Andrews.

Sad je rekord Ludlowa provjeren i on ima potvrdu da to i dokaže, rekao je da ima ambiciju oboriti rekord u samostalnom letenju oko svijeta u električnoj letjelici.

Njegova majka Loryn Ludlow rekla je da je za sada bila presretna što joj je sin kod kuće. – Ovo što je postigao je zaista nevjerojatno, a porodica je jako, jako ponosna, govori njegova majka.