Najčešće greške koje pravimo dan prije ispita

Cjelonoćno učenje, predoziranje kofeinom i slične ekstremne metode spašavanja ispita u zadnji čas neće ostvariti očekivani rezultat. Kampanjci će, bez obzira na upozorenja, učiti u pet do dvanaest, no i oni sebi mogu olakšati taj proces izbjegavajući neke od najčešćih grešaka koje radimo dan prije ispita.


umoran student

Nedovoljno sna

Tijelu je potrebno nekoliko dana da ujednači ritam spavanja i buđenja stoga ne čekaj dan prije ispita kako bi se naspavao. Pokušaj barem sedam dana ranije prilagoditi odlazak na spavanje i buđenje danu ispita, a minimalno sedam sati sna ti je potrebno ako danima učiš.

Sedmosatno spavanje ne mogu zamijeniti kratki odmori tijekom dana niti polusatni drijemeži prekidani alarmom. Iako mnogi običavaju probdijeti noć prije ispita, upravo je tu noć najvažnije iskoristiti za dobar san i odmor.

Učenje dan prije ispita

Istraživanja pokazuju da učenje dan prije ispita šteti jer opterećuje kratkotrajnu memoriju što može oštetiti dugoročnu memoriju i pomiješati naučeno gradivo.

Studenti su skloni povećavati opseg gradiva i satnicu učenja kako se ispit bliži no djelotvornija metoda je smanjivati opseg i vrijeme učenja kako bi se smanjio nivo stresa koja ionako raste pred sam ispit.

Boravak u zatvorenom prostoru

Zaključavanje u sobu ili čitaonicu prilikom pripreme ispita može te dodatno umoriti. Priušti sebi pauze na otvorenom. Sat vremena prošetaj, vozi bicikl ili dogovori kavu s prijateljima negdje u prirodi.

Zatvoreni prostori i manjak kisika mogu te dodatno uspavati pa će ti pauze na otvorenom razbistriti misli i razbuditi te za daljnje učenje.

Izbjegavanje televizije

Za vrijeme učenja dobro je imati izgašen televizor ili boraviti u prostoriji bez televizora no potpuno izbjegavanje nema smisla.

Važno je, u pauzama od učenja, priuštiti vrijeme za sebe i svoje užitke. Naravno da započimanje nove sezone omiljene serije nije opcija, ali laganija komedija dan prije ispita opustit će te i skrenuti misli sa stresnog dana.

Pretjerivanje s kofeinom

Iako je uvriježeno mišljenje kako će povećane doze kofeina dan prije ispita pomoći, neki ga studenti potpuno izbjegavaju bojeći se eventualnih posljedica.

Oba su mišljenja kriva jer ukoliko inače konzumiramo kofein onda njegove doze pred ispit ne smijemo ni smanjivati ni povećavati. Općenito je bilo kakva promjena prehrane pred ispit loša ideja.

Negiranje ispitnog dana

Zbog straha ili stresa, skloni smo negirati da se bliži dan ispita, prebacujući misli na sve ostalo osim na ispit.

Takav nam stav može samo odmoći, a priprema tehničkih detalja za ispit skrenut će nam misli sa straha i pomoći nam održati kontrolu nad događajem.

Imamo li potrebne olovke, znamo li u kojoj učionici pišemo, gdje se nalazi toalet u slučaju vanrednih situacija te jesmo li ispit prijavili ukoliko je riječ o studentima. O takvim detaljima valja razmisliti nekoliko dana prije ispita.

Pridavanje životne važnosti ispitu

Iako je riječ o državnoj maturi, prijemnom ispitu ili sličnom odlučujućem testiranju, ne smijemo ga gledati kao jedinu životnu šansu za napredak koju ne smijemo propustiti.

Ispiti se prolaze i padaju, ali se isto tako i ponavljaju i u tome nema ništa loše. Ne smijemo mu pridavati važnost veću nego što je ima jer sebi time stvaramo veliki pritisak koji nam može odmoći pri pisanju.

Iza ispita je dobro dogovoriti izlazak s prijateljima, proslaviti što je gotov i sebe nagraditi nečim za uloženo vrijeme i trud.

(Srednja.hr)