Najbolji u državi: Univerzitet u Sarajevu među 5,1% najboljih univerziteta u svijetu

Univerzitet u Sarajevu napredovao prema rangiranju Webometricsa.


unsa

U januarskom izdanju Webometricsovog rangiranja Univerzitet u Sarajevu se nalazi na 1593. mjestu na svjetskoj listi u poretku više od 31 hiljade univerziteta koji su obuhvaćeni skriningom po tri kriterija: utjecaj, otvorenost i izvrsnost, što ga svrstava u prvih 5,1% svih univerziteta na ovoj listi.

Kada je u pitanju rangiranje za Evropu, Univerzitet u Sarajevu je na 599. mjestu od ukupno 6037 rangiranih univerziteta. Rangiranje za region centralnoistočne Evrope pokazuje da se Univerzitet u Sarajevu nalazi na 97. mjestu od 2758 univerziteta.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

U julu 2022. godine Univerzitet u Sarajevu je bio pozicioniran na 1713. mjestu, te pomak za 120 mjesta na rang listi predstavlja značajan napredak koji je rezultat napora koji ulaže rukovodstvo Univerziteta u Sarajevu sa svojim akademskim osobljem i stručnim nenastavnim osobljem na čelu sa rektorom prof. dr. Rifatom Škrijeljom, ali i u sinergiji sa fakultetima, akademijama, institutima i centrima Univerziteta.

Univerzitet u Sarajevu će i dalje raditi punim kapacitetom kako bi se nastavio razvijati kao što uspješnija, efikasnija i transparentnija institucija u Bosni i Hercegovini, napisano je na zvaničnoj stranici Univerziteta.