Američki milijarder i trenutno najbogatiji čovjek na svijetu mogao bi postati prvi član kluba bilionera, samo je pitanje kada?


Billu Gatesu nedostaje još 915,6 milijardi dolara kako bi postao prvi svjetski bilioner, ali neka istraživanja pokazuju da bi se to moglo dogoditi čak i prije nego što mnogi misle.

Oxfam kaže da su najbogatiji ljudi na svijetu, poput Gatesa, vidjeli nezapamćen rast bogatstva posljednjih nekoliko godina. U idućih 25 godina, Gatesovo bogatstvo moglo bi rasti neviđenom brzinom.

Kako prenosi Business Insider, u svijetu je bilo 793 milijardera 2009. godine i njihova ukupna vrijednost bila je 2,4 biliona dolara. Do 2016. godine je ukupna vrijednost 793 najbogatije osobe dosegla 5 biliona dolara. To znači da je svake godine rast njihovog bogatstva bio oko 11%.

– Nastavi li se ovaj trend, mogli bismo svjedočiti prvom bilioneru u svjetskoj historiji u idućih 25 godina, piše Oxfam.

Gates, danas najbogatiji čovjek i prvi na Forbesovoj listi bogataša, mogao bi tako postati i prvi na Forbesovoj listi bilionera. Ipak, Gates ne mora nužno htjeti takvu titulu. Otkako je prije desetak godina otišao iz Microsofta, posvetio je novac i vrijeme uništavanju raznih zaraznih bolesti. U saradnji s Warrenom Buffetom, stvorio je Giving Pledge, svojevrsni sporazum najbogatijih kojim se oni obavezuju da će ostaviti većinu svog nasljedstva u dobrotvorne svrhe.

Ipak, Oxfam upozorava da je takvo bogatstvo jako teško smanjiti.

– Najbogatiji imaju mogućnosti zarade koje nisu dostupne ostalima. Što je veće početno ulaganje, to su veće šanse za velike povrate ulaganja, stoji u izvještaju te organizacije.

Do 2013. godine je Bill Gates osobno donirao više od 28 milijardi dolara svojoj dobrotvornoj organizaciji i ne pronađe li način za doniranje još više novca, lako bi mogao s 86 godina ući u dosad neslućeni klub bilionera.

(express.hr)