Najbogatiji ikad: Bill Gates bi mogao postati prvi bilioner u historiji

Američki milijarder i trenutno najbogatiji čovjek na svijetu mogao bi postati prvi član kluba bilionera, samo je pitanje kada?


Foto: Bill Gates
Foto: Bill Gates

Billu Gatesu nedostaje još 915,6 milijardi dolara kako bi postao prvi svjetski bilioner, ali neka istraživanja pokazuju da bi se to moglo dogoditi čak i prije nego što mnogi misle.

Oxfam kaže da su najbogatiji ljudi na svijetu, poput Gatesa, vidjeli nezapamćen rast bogatstva posljednjih nekoliko godina. U idućih 25 godina, Gatesovo bogatstvo moglo bi rasti neviđenom brzinom.

Kako prenosi Business Insider, u svijetu je bilo 793 milijardera 2009. godine i njihova ukupna vrijednost bila je 2,4 biliona dolara. Do 2016. godine je ukupna vrijednost 793 najbogatije osobe dosegla 5 biliona dolara. To znači da je svake godine rast njihovog bogatstva bio oko 11%.

– Nastavi li se ovaj trend, mogli bismo svjedočiti prvom bilioneru u svjetskoj historiji u idućih 25 godina, piše Oxfam.

Gates, danas najbogatiji čovjek i prvi na Forbesovoj listi bogataša, mogao bi tako postati i prvi na Forbesovoj listi bilionera. Ipak, Gates ne mora nužno htjeti takvu titulu. Otkako je prije desetak godina otišao iz Microsofta, posvetio je novac i vrijeme uništavanju raznih zaraznih bolesti. U saradnji s Warrenom Buffetom, stvorio je Giving Pledge, svojevrsni sporazum najbogatijih kojim se oni obavezuju da će ostaviti većinu svog nasljedstva u dobrotvorne svrhe.

Ipak, Oxfam upozorava da je takvo bogatstvo jako teško smanjiti.

– Najbogatiji imaju mogućnosti zarade koje nisu dostupne ostalima. Što je veće početno ulaganje, to su veće šanse za velike povrate ulaganja, stoji u izvještaju te organizacije.

Do 2013. godine je Bill Gates osobno donirao više od 28 milijardi dolara svojoj dobrotvornoj organizaciji i ne pronađe li način za doniranje još više novca, lako bi mogao s 86 godina ući u dosad neslućeni klub bilionera.

(express.hr)