Nagrada za najbolji studentski rad „Alija Kučukalić“ 2020.

Izložba povodom obilježavanja 48. godišnjice Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.


studentica

Povodom obilježavanja 48. godišnjice Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu u oktobru tekuće godine organizirana je godišnja izložba studenata ALU.

Studenti svih studijskih godina sa šest odsjeka – Nastavnički, Slikarstvo, Grafika, Kiparstvo, Grafički dizajn i Produkt dizajn – u prostorijama ALU izložili su radove nastale u protekloj, akademskoj 2019/2020. godini.

Godišnja izložba studenata ALU prikazala je heterogenost umjetničkih metoda, načina i djelovanja koji su obilježili prethodnu akademsku godinu. Također, ovogodišnja izložba dokaz je da zahvaljujući zalaganju, kolegijalnosti i dobroj praksi studenti i nastavnici Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu ostaju kreativni i inovativni unatoč vanjskim okolnostima i promijenjenim uvjetima rada.

U sklopu izložbe organizirana je i tradicionalna dodjela Nagrade za najbolji studentski rad „Alija Kučukalić“, utemeljene 1997. godine, a nazvane u spomen istaknutom bosanskohercegovačkom umjetniku, kulturnom djelatniku i profesoru na Odsjeku kiparstvo ALU Aliji Kučukaliću (1937–1992).

Komisija za dodjelu Nagrade „Alija Kučukalić“ u sastavu: prof. dr. Ibrahim Krzović, emeritus (predsjednik), prof. dr. Dubravka Lejlić Pozderac i doc. dr. Ema Mazrak, za dobitnika/icu nagrade razmatrala je studente i njihove radove predložene od matičnih odsjeka.

Ovogodišnji kandidati za Nagradu „Alija Kučukalić“:

  • Nastavnički odsjek: Kasim Kajdić i Amila Bajrić
  • Odsjek grafika: Amir Ahmet Lutvikadić
  • Odsjek kiparstvo: Hana Hurem
  • Odsjek slikarstvo: Kemil Bekteši i Ana Milijević
  • Odsjek produkt dizajn: Mediha Džambegović
  • Odsjek grafički dizajn: Emina Škaljić

Komisija za dodjelu nagrade pohvalila je rad i angažman svih studenata koji su izlagali na godišnjoj izložbi ALU, kao i trud njihovih mentora. Odluka o ovogodišnjoj dobitnici jednoglasno je pripala studentici s Odsjeka produkt dizajna Medihi Džambegović.

Komisija smatra da je „rad studentice Medihe Džambegović, ‘KO 個 eco-friendly ogrlice’ koji se nastavlja kroz projekat ‘Biopos’, prezentiran kao složena cjelina pojedinačnih predmeta, oblikovanih i kao zasebne formalno-estetske kreacije i kao cjelovit rezultat istraživanja mogućeg oblikovanja u ekomaterijalima, a u okviru nastavnog programa na Odsjeku produkt dizajna.

Studentica Džambegović je najprije posvetila veliku pažnju plastičnim vrijednostima tradicijskih ekomaterijala izvodeći oblike u osjetljivim stepenima fizičke transformacije od fluida do čvrste forme, a potom i njihovog oplemenjivanja bojom i drugim ekostrukturama. U izvedenim predmetima od takvih ordinarnih materijala kandidatkinja je ostvarila niz različitih oblika i primjene u savremenom produkt dizajnu. Svoje istraživanje i radove ona je predstavila i u katalogu, a sve se razumijeva bolje ako se imaju u vidu njeni izvanredni ukupni rezultati u nastavi.”

Komisija je pohvalila rad Dunje Topalović i Hamze Bavčića, studenata Odsjeka produkt dizajn, te rad i zalaganje za klasu II godine Grafičkog dizajna akademske 2019/2020, tačnije za studente i studentice Anju Stergar, Eminu Numanović, Sergeja Mačara i Elmu Nukić.