Obilježena 485. godišnjica Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu

Gazi Husrev-begova biblioteka trenutačno ima oko stotinu hiljada bibliotečkih jedinica (rukopisa, štampanih knjiga, časopisa i različitih dokumenata) na arapskom, turskom, perzijskom, bosanskom i još nekim evropskim jezicima. Od toga više od 10.500 bibliotečkih jedinica čine kodeksi rukopisa sa oko 20.000 većih i manjih djela iz islamskih nauka, orijentalnih jezika, lijepe književnosti, filozofije, logike, historije, medicine, veterine, matematike, astronomije i drugih nauka.


Gazi Husrev begova biblioteka

Svečano obilježavanje 485. godišnjice postojanja i rada Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu upriličeno je u Velikoj sali Biblioteke.

Program je započeo riječima Kur'ana časnog, koje je proučio hafiz mr. Hamza Lavić nakon čega se prisutnima obratio direktor Biblioteke mr. Osman Lavić. On je prisutnima poželio dobrodošlicu i upoznao ih sa najznačajnijim aktivnostima realiziranim u Biblioteci u toku 2021. godine, posebno naglašavajući aktivnosti vezane uz obilježavanje 500. godišnjice dolaska Gazi Husrev-bega u našu domovinu, i rad na prijevodu Historije Bosne Muhameda Enverija Kadića.

Nakon govora direktora Gazi Husrev-begove biblioteke, prisutne zvanice su imale priliku pogledati dokumentarni film o Muzeju knjige u produkciji Federalne televizije, autorice Ehlimane Hodžić. Centralni dio programa predstavljalo je izlaganje uvaženog akademika Abdulaha Sidrana, istaknutog književnika, pjesnika i kulturnog djelatnika. U svom izlaganju pod nazivom „Mi imamo dvije domovine: Bosnu i knjigu“ akademik Sidran je istakao kako ovakve godišnjice i njihova obilježavanja imaju u sebi možda i najvažniju ulogu jer nas opominju, upozoravaju i pozivaju da razlučimo bitno od nebitnog, i naročito da razlučimo trajno od prolaznog, konstantu od varijable, a konstanta jeste Gazi Husrev-begova biblioteka koja čuva izuzetno vrijedna knjižna blaga u svojim fondovima.

Kao što je i uobičajeno, na svečanosti obilježavanja godišnjice dodjeljuju se zahvalnice i priznanja istaknutim pojedincima i organizacijama za doprinos radu Biblioteke, obogaćivanju njenih fondova, i za druge vidove podrške. Za rekonstrukciju i izmještanje Muzeja  i uređenje nove muzejske postavke Muzej knjige, Gazi Husrev-begova biblioteka je dobila značajnu finansijsku podršku od Vlade Kantona Sarajevo. U ime Vlade, zahvalnicu je preuzeo ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, gospodin Samir Avdić. Za nabavku bibliotečke opreme, protekle godine je Biblioteka dobila podršku i od Općine Trnovo na čelu sa načelnikom gospodinom Ibrom Berilom. Kolekcionar umjetnina porijeklom iz Katara, a koji trenutno živi u Bosni i Hercegovini, dr. Hamid Abdulaziz El. Mervani uvakufio je dva izuzetno lijepa i vrijedna primjerka banjalučke serdžade za Gazi Husrev-begovu biblioteku i tim povodom je i njemu dodijeljena zahvalnica. Zahvalnica je dodijeljena i gospodinu Hadžiji Halidoviću iz Zagreba koji je za Biblioteku donirao dio potrebnog inventara, odnosno namještaja za konferencijsku salu.

Plaketu za poseban doprinos u radu i razvoju Gazi Husrev-begove biblioteke ove godine je dobio dr. Bilal Hasanović. Dr. Bilal-ef. Hasanović je rođen 1945. godine u mjestu Kraljevići kod Zvornika. U Sarajevu je završio Gazi Husrev-begovu medresu i Višu ekonomsko-komercijalnu školu, a u Beogradu Filološki fakultet, Odsjek arapskog jezika i književnosti. Magistrirao je na Islamskom univerzitetu u Karačiju (Pakistan) 1997. godine, a doktorirao na Islamskom univerzitetu Omdurman u Sudanu 2000. godine. U svom radnom vijeku obavljao je više funkcija u okviru Islamske zajednice u BiH i ima zavidnu bibliografiju svojih djela, radova i prijevoda. Neka njegova djela su doživjela i po petnaest izdanja, kao što su njegovi udžbenici i stručna literatura iz oblasti vjeronaučne edukacije mladih i odraslih.  U periodu od 1986. do 1988. godine obnašao je funkciju v.d. direktora Gazi Husrev-begove biblioteke, gdje je dao značajan doprinos, posebno na projektu završetka kataloške obrada rukopisa za treći i četvrti svezak Kataloga rukopisa.

Prisutnima se prigodnim riječima obratio i  reisu-l-ulema Islamske zajednicu u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović koji je istakao: „Ponosni smo da u Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini imamo ovakvu ustanovu. Ona pripada svima, otvorena je za sve ljude koji vole pisanu riječ. Pouzdan je svjedok vremena, ljudi i njihovih sudbina. Njeno neizmjerno blago čeka svoje otkrivače, svoje marljive korisnike, koji će njenim tajnama osvijetliti brojna još uvijek nepoznata područja historije, kulture, nauke i mnogih drugih oblasti. Baš onako kako to jedan uman čovjek reče: Knjige su strpljiva stvorenja, one čekaju svoje čitaoce da budu spremni za njih.“

Moderatorica programa je bila uposlenica Biblioteke mr. Šahsena Đulović, a svečanost su izvedbom dvije muzičke numere upotpunili Šaha Isaković i Halid Hajduković.