U okviru inicijative Ambasade Republike Italije i Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, Univerzitet u Sarajevu je bio domaćin događaja “Dan nauke Italije u svijetu 2023”.

Ovaj događaj je označio i početak saradnje između dvije istraživačke institucije, Instituta za istraživanje zagađenja zraka Nacionalnog savjeta za istraživanja Italije i Univerziteta u Sarajevu, čime će biti omogućene zajedničke istraživačke aktivnosti u navedenoj oblasti, s ciljem kreiranja boljeg i zdravijeg okruženja za sve generacije. Sporazum o naučnoj i akademskoj saradnji između svije institucije potpisali su direktor Instituta Francesco Petracchini i prorektor za naučnoistraživački rad UNSA prof. dr. Mirza Dautbašić,.

Da današnji događaj predstavlja važan korak ka jačanju veza između Republike Italije i Bosne i Hercegovine, u oblasti nauke, istraživanja i visokog obrazovanja, naglasio je ministar za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo dr. sci. Pavle Krstić.

– Naši univerziteti, istraživački centri i akademici imaju veliki potencijal za zajedničko istraživanje i razvoj u različitim disciplinama. Ambasada Republike Italije, Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS i Univerzitet u Sarajevu prepoznali su važnost ove saradnje, te organizirali ovaj događaj kako bi istakli postignuća nauke i otvorili prostor za dalju saradnju, naveo je ministar