Pada broj studenata na Univerzitetu u Tuzli, vlast spas vidi u dovođenju stranaca

Univerzitet u Tuzli nastavlja s negativnom trendom pada broja upisanih studenata.


Wooden chairs in classroom interior empty wall background
Ilustracija: STUDOMAT

U predstojećoj akademskoj godini bit će ih za 150 manje, a kantonalna vlast spas vidi u internacionalizaciji te visokoškolske ustanove, uvođenju nastave na engleskom jeziku i dovođenju stranih studenata.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na plan upisa studenata na Univerzitet u Tuzli u predstojećoj akademskoj godini. Za prvi i prvi integrisani ciklus studija na rapsolaganju je 2.022 mjesta, što je za njih 150 manje u odnosu na aktuelnu akademsku godinu.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

– S obzirom da bilježimo pad broja studenata, Vlada TK je usvojila zaključak kojim je obavezala Univerzitet u Tuzli da započne proces internacionalizacije. Mi smo svakako i kroz strateške dokumente imali u planu da ovaj proces bude realiziran u kampusu, međutim zbog pada broja studenata, odlučili smo da proces započnemo sad, kazao je ministar obrazovanja TK Ahmed Omerović.

Nastava na engleskom jeziku

Internacionalizacija univerziteta podrazumijeva, između ostalog i uvođenje predavanja na engleskom jeziku. Prema riječima resornog ministra, određeni studijski programi su spremni za iduću godinu, piše Klix.

– Univerzitet u Tuzli mora napraviti analizu propisa, nakon čega će se pristupiti njihovoj izmjeni. Shodno tome, stranim studentima ćemo omogućiti dolazak u Tuzlu na studiranje. U razgovorima sa nekoliko rektora univerziteta iz Turske smo razmatrali mogućnosti dolaska stranih studenata. To može biti baza za internacionalizaciju, navodi Omerović.

U aktuelnu akademsku godinu na Univerzitetu u Tuzli nakon tri upisna roka primljeno je 1.300 brucoša koji su raspoređeni na 12 fakulteta i Akademiji dramskih umjetnosti. U odnosu na akademsku 2010/2011. godinu to je manje njih za čak 75,91 posto. Izgledno, nakon nadolazećih upisnih rokova postotak bi mogao biti veći.

Osim manjeg broja srednjoškolaca, kao glavni uzroci kontinuiranog pada novoupisanih studenata ogleda se i u odlasku stanovništva iz Bosne i Hercegovine, otvaranje privatnih fakulteta te gubitak povjerenja u državne univerzitete. Problemi su to sa kojima se sistem ne hvata ukoštac, jer je to vidljivo iz prakse.

Najviše srednjoškolaca u medicinskoj i elektrotehničkoj školi

S druge strane, upisni rokovi u srednjim školama u Tuzlanskom kantonu su okončani. Zvaničan broj upisanih učenika još uvijek nije poznat, ali prema informacijama iz resornog kantonalnog ministarstva, najviše interesovanja je bilo za medicinsku i elektrotehničku školu te određena tehnička zanimanja u mašinskoj školi.

Kantonalna vlada pozivala je učenike na upisivanje stručnih deficitarnih zanimanja za koja su obezbjeđene stipendije, a izvjesno bi trebale biti osigurane i naknade za obavljanje praktičnog dijela nastave.