Na računima milijarde, a paze na svaki novčić: Ovo su najštedljiviji bogataši

Mnogi od nas sanjaju ili se barem nadaju da će se jednog dana obogatiti i tako zauvijek zaboraviti na svakodnevne finansijske probleme. U isto vrijeme mnogi sanjaju o velikom bogatstvu i uvjereni su da bi to podrazumijevalo raskošan život. Međutim, iskustva mnogih poznatih bogataša pokazuju da, unatoč milijardama na računu, imaju navike koje djeluju preštedljivo čak i za obične ljude.


mark zuckerberg facebook

1. Mark Zuckerberg, osnivač i izvršni direktor Facebooka. Ne opterećuje se skupim stvarčicama ili luksuznim automobilima. Najčešće nosi sive majice i traperice, a vozi automobile vrijedan 50.000 KM iako ima 50 milijardi dolara.

2. Warren Buffett, investicijski mogul i izvršni direktor Berkshire Hathawaya. Tokom života podijelio je više novca nego što neko može zamisliti. Na računu ima više od 66 milijardi dolara. Prije 50 godina kupio je kuću u Omahi za tridesetak hiljada dolara u kojoj i danas živi.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

3. Azim Premji, tajkun, investitor i filantrop. Istina, nazivaju ga “carem indijske IT industrije”, ali Premji se nikada nije opterećivao vlastitim statusom. Štaviše, uopće se ne ponaša kao milijarder iako se njegovo bogatstvo procjenjuje na više od 16 milijardi dolara. Nikada ne odsjeda u hotelima s pet zvjezdica i traži jeftin, ali udoban smještaj.

4. Ingvar Kamprad, osnivač IKEA-e. S gotovo četiri milijarde dolara na računu, 90-godišnji osnivač jednog od najvećih svjetskih lanaca trgovina namještajem, nema razloga štedjeti na osnovnim stvarima kao što je hrana. Međutim, ono to radi. Kampard voli mesne okruglice koje se prodaju u restoranima njegovih trgovina, a sklon je i opominjati ljude koji ne pišu na obje strane lista papira.

5. Michael Bloomberg, osnivač i izvršni direktor Bloomberga. Bivši gradonačelnik New Yorka iznenadio je novinare kada je priznao da je u posljednjih deset godina imao samo dva para radnih cipela. Naime, umjesto da kupi nove, istrošeni par cipela odnio bi kod obućara da ih obnovi. To ne bi bilo ništa posebno da se ne radi o čovjeku koji na računu ima 45 milijardi dolara.

(ABC)