Na ovaj fakultet studenti će od 20. decembra moći ući samo uz jedan od navedenih dokaza

Svjedoci smo loše epidemiološke situacije, kako u Evropi, regionu, tako i u našoj zemlji usljed širenja zaraze koronavirusa, čiji Delta soj dominira. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na Sjednici 18. novembra 2021. godine, donijela je odluku o pravilu VTP(vakcinisan/a, testiran/a, prebolio/preboljela).


European Green Pass. International certificate of vaccination.
Ilustracija: Envato

Pravilo VTP (vakcinisan, prebolio, testiran) će se početi primjenjivati od 20. decembra 2021. godine na prostoru Federacije BiH s ciljem suzbijanja širenja koronavirusa i normalizacije procesa rada i drugih događaja.

Obzirom da se bliži 20. decembar, pojedine javne ustanove su već počele sa pripremama za sprovođenje ove odluke. Tako je danas na mail studenata Fakulteta političkih nauka došlo obavještenje u kome jasno piše da kako bi prisustvovali nastavi ili ispunjavali ostale nastavne obaveze, potrebno je da imaju neki od dokaza.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Tačnije, da bi prisustvovali nastavi studenti moraju imati jedan od sljedećih dokaza:

1. Dokaz o vakcinaciji

2. Dokaz o testiranju, pri čemu test ne smije biti stariji od 48 sati

3. Dokaz da je student prebolio COVID-19 u posljednjih šest mjeseci

Među mnogim studentim, ova odluka je izazvala negodovanje i osudu. Kako se bliži 20. decembar, vjerovatno će u što skorijem periodu i ostale javne ustanove početi sa pripremama za sprovođenje ove odluke.

Objavu prenosimo u cjelosti:

Poštovane kolegice i kolege,

Imajući u vidu da je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na prijedlog Kriznog štaba, usvojila odluku o novim epidemiološkim mjerama, koje uključuju uvođenje modela VTP(vakcinisan/a, testiran/a, prebolio/preboljela) od 20. decembra 2021. godine, važno je da uzmete u obzir od toga datuma prilikom ulaska u javne ustanove, uključujući I Fakultet političkih nauka možete ulaziti samo uz jedan od sljedećih dokaza:

  1. Da ste vakcinisani
  2. Da ste testirani pri čemu test ne može biti stariji od 48 sati ili,
  3. Da ste prebolili COVID-19 u posljednjih 6 mjeseci.

Kako biste nakon tog datuma mogli nesmetano pohađati nastavu i ispunjavati ostale nastavne obaveze(vježbe, ispiti itd.) potrebno je da imate neki od navedenih dokaza.

S poštovanjem,

Prof.dr. Sead Turčalo, dekan