Na današnji dan: Koje poznate ličnosti su rođene 16. jula?

Saznajte šta se sve desilo na današnji dan.


1 37
Foto: NASA

Donosimo vam nekoliko važnih događaja koji su se dogodili na današnji dan.

Na današnji dan 16. jula 1969 je poletio Apolo 11.

Američki svemirski brod u okviru Apolo programa. Poletio je iz Cape Kennedy u historijsku misiju prema Mjesecu. Posadu svemirskog broda sačinjavali su Nil Armstrong, Edvin Oldrin i Majkl Kolins.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Procjenjuje se da je oko 650 miliona ljudi gledalo Armstrongovu televizijsku sliku i čulo kako njegov glas opisuje događaj dok je 20. jula 1969. napravio “jedan mali korak za čovjeka, jedan ogroman skok za čovječanstvo”.

Također, 1661. Prvi put u Evropi jedna banka je izdala papirne novčanice. To je učinila Stokholmska banka. Prve prave novčanice u Evropi izdate su u Švedskoj, od strane Stokholmske banke 1661. godine. Mnoge debate su pratile izdavanje ovih novčanica, jer su mnogi zvaničnici i trgovci predviđali da njihovo izdavanje nagovještava pad monetarnog sistema države.

Da bi prevazišli ove prigovore, monetarne vlasti su izdale novčanice sa najmanje 16 certifikacionih odobrenja od istaknutih i pouzdanih zvaničnika, i svi su ih potpisali svojeručno. Ovo je bio veliki uspjeh, jer više nije postojala potreba da se sa sobom nose velike i teške količine zlata ili srebra, koje je bilo lako ukrasti.

U idućim mjesecima mnoge druge Evropske vlade i trgovci su posmatrali udobnost i bezbjednost Švedskog eksperimenta sa papirnim novcem i mnogi su odlučili da i oni počnu izdavati svoj novac, preuzeto sa wikipedia.

Rođeni na 16. jul:

  •  1901. Rođen Stjepan Mihalić, hrvatski književnik.
  • 1941.  Rođen Mišo Kovač, hrvatski pjevač zabavne muzike.
  • 1943. Rođen Reinaldo Arenas (šp. Reinaldo Arenas), kubanski književnik.

Umrli na dan 16. jul:

  • 1664. Umro Andreas Gryphius, njemački književnik.
  • 1707. Umro Mustafa Ejubović, bošnjački pisac na arapskom jeziku.
  • 1896. Umro Edmond Goncourt, francuski književnik.
  • 1916. Umro Ilja Iljič Mečnikov, ruski biolog.
  • 1985 Umro Hajnrih Teodor Bel (njem. Heinrich Theodor Böll), njemački pisac i dobitnih Nobelove nagrade za književnost 1972.