Na današnji dan: IBM predstavio prvi personalni računar koji je zauvijek promijenio svijet

Ako ste rođeni na današnji dan, pogledajte sa kojim poznatim ličnostima dijelite rođendan.


Foto: Screenshot via YouTube

Prije nešto više od 40 godina, IBM je u prodaju pustio model kućnog računara (PC – personal computer) koji će zauvijek promijeniti svijet.

Advertisements

Model PC 5150 u prodaju je pušten 12. avgusta 1981. godine, a to je bio prvi model iz danas standardne serije ličnih računara koji je zbog svoje otvorene arhitekture pokrenuo cijelu industriju kompatibilnih strojeva.

Prvi PC u projektu kodnog imena CHESS stvorio je dvanaestočlani tim predvođen Donom Estridgeom. Pod uvjetima da na tržište proizvod puste u što kraćem vremenu tim je pristupio do tada u IBM-u nekorištenoj metodi sklapanja računara od komponenti različitih proizvođača.

Uz to, odlučeno je i da će raditi “otvorenu arhitekturu” što znači da je drugim proizvođačima omogućeno da proizvode komponente za dotični proizvod.

Foto: Screenshot via YouTube

Prvi PC pogonio je 8-bitni Intelov mikroprocesor 8088 brzinom od 4.77 MHz, imao je CGA grafičku karticu na koju se mogao spajati MDA ili CGA monitor ili TV, 256 kB radne memorije, floppy disk (iako je originalna zamisao bila koristiti kasete), a hard disk od 10 MB zahtijevao je ugrađivanje posebnog napajanja, preuzeto sa radiosarajevo.ba.

U nastavku možete pogledati kako je to izgledao.

 

1984. – U Los Anđelesu završene 23. Olimpijske igre na kojima je učestvovalo 140 zemalja. Reprezentacija Jugoslavije osvojila sedam zlatnih medalja, četiri srebrene i sedam bronzanih.

XXIII. Olimpijske igre su održane u Los Angelesu, u SAD. Taj grad je bio jedini kandidat za domaćina, te je time izbor mjesta održavanja Igara, održan na sjednici MOO-a 1978. godine ovaj put bio jednostavan. Razlog slabog interesa bio je financijski neuspjeh Igara u Montrealu 1976. Ipak, organizacijski odbor Igara u LA je dobro uravnotežio troškove i prihode, te su Igre u konačnici prema ostvarenom profitu bile i više nego uspješne.

Jugoslavija se plasirala na deveto mjesto sa ukupno 18 medalja.

Foto: Wikipedia

1877. – Asaph Hall III, američki naučnik, otkrio Marsov mjesec Deimos (“užas”).

Asaph Hall III.  američki astronom, poznat po otkriću Marsovih mjeseca Fobosa i Deimosa 1877. godine. Odredio je orbite prirodnih satelita planeta i dvostrukih zvijezda, rotaciju Saturna i masu Marsa.

Pretpostavlja se da su po svom postanku asteroidi nastali u vanjskim dijelovima sunčeva sustava i zarobljeni Marsovim gravitacijskim poljem. Fobos i Deimos mogli su se formirati kao Mjesec, rastvaranjem materijala rastrganog s Marsa udarom patuljastog planeta prema numeričkim simulacijama.

Deimos ima samo 12,6 km srednjeg promjera. O promjeru je zapravo teško i govoriti kada se radi o gromadi dimenzija 15 × 12,2 × 11 km. Njegova je putanja udaljena 23 459 km od središta Marsa. Masa mu je 1,8 × 1015 kg (6 puta manje od Fobosa). Orbitalna brzina iznosi 13,5 km/h, a brzina oslobađanja iznosi 0,01 km/s. Marsa obiđe za oko 1 dan (30 sati).

Kao i Fobos, Deimos je prekriven udarnim kraterima. Krateri na Deimosu su uglavnom manji od 2,5 km u promjeru. Deimosova gravitacija tako je slabašna da krhotine koje se stvaraju udarom meteorita skoro nikad ne padaju nazad na satelit, već odlaze u svemir.

Foto: Wikipedia

Rođeni na dan 12. august:

  • 1866. – Rođen Jacinto Benavente, španski pisac, nobelovac.
  • 1887. – Rođen Erwin Rudolf Josef Alexander Schrödinger, austrijski fizičar.
  • 1925. – Rođeni britanski blizanci Noris i Ros Mekverter, koji su osnovali Ginisovu knjigu rekorda
  • 1971. – Rođen Petros “Pete” Sampras, profesionalni američki teniser grčkog porijekla. U toku svoje petnaestogodišnje karijere osvojio je 14 od 18 finala Grend slem turnira (dva Otvorena prvenstva Australije, sedam Vimbldona i pet Otvorenih prvenstava SAD). Sampras je na ATP listi bio prvi teniser svijeta skoro šest godina, ukupno 286 nedelja, što je dugo bio rekord u muškoj pojedinačnoj konkurenciji.

Umrli na dan 12. august:

  • 30. p.n.e. – Umrla Kleopatra VII Philopator, kraljica Egipta.
  • 1900. – Umro Wilhelm Steinitz, austrijsko-američki šahist, prvi službeni svjetski prvak.
  • 1955. – Umro Paul Thomas Mann, njemački književnik i dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1929. godine.