Čuvari historije – muzeji počeli su sa sakupljanjem specifičnih predmeta iz samoizolacije i vremena koronavirusa, jer ovaj period mora biti dokumentovan.

Premda pandemija koronavirusa još nije u potpunosti gotova, njemački muzeji uveliko sakupljaju materijale za buduće izložbe povezane sa životom u karanteni.

Skoro pa nemoguće je zamisliti da osoba koja je prebrodila ovaj težak period olako zaboravi dešavanja prethodnih mjeseci, a kustos Gradskog muzeja u Wolfsburgu kazao je da se historija piše sada. Upravo taj muzej jedan je od brojnih, diljem te zemlje koji su u potrazi za artefaktima iz perioda korone.

empty supermarket 1590495110

Taj period koji je svojim većim dijelom iza nas donio je mnogobrojne karakteristične trenutke koji su ljudskoj rasi bili nepojmljivi tek neko vrijeme prije pandemije, kao što su na primjer prazne police supermarketa, koje podsjećaju na apokaliptično stanje s kojim čovječanstvo vodi borbu. Takve i slične slike, kao i ručno izrađene maske, ili lonci kojima su ljudi lupali na balkonima uslijed zatočeništva, predmeti su i zanimljivosti za kojima tragaju muzeji.

Muzeji imaju jedan važan resurs, a to su njihove kolekcije, rekao je Thomas Schwark, direktor Muzeja kulturne historije u Hannoveru. Dodaje da je to ono što će ljude podsjećati na sve što se dogodilo tokom pandemije koronavirusa.

Njemački muzeji započeli su trend, ali vjerujemo da neće trebati dugo da se on proširi diljem svijeta.