Kako se Krivi toranj u Pisi još uvijek nije srušio?

Krivi toranj je zvonik romaničke katedrale u Pisi, a širom svijeta je poznat po svojoj zapanjujućoj konstrukciji i sposobnosti da opstane usprkos nakrivljenosti.


Iako je nagnut pod uglom od pet stepeni, zbog čega je vrh pomjeren od temelja za više od 5 metara, Krivi toranj u Pisi, visok 58 metara, opstaje vIjekovima i preživio je najmanje četiri jaka zemljotresa koja su pogodila region od 1280. godine do danas. Unatoč brizi o mogućem urušavanju, toranj je izdržao potrese od 6 stepeni po Richteru.

Advertisements

Tim naučnika, okupljen oko profesora Georgea Mylonakisa, s Građevinskog fakulteta Univerziteta u Bristolu, neobičnu činjenicu pripisuje fenomenu dinamičke interakcije tla i konstrukcije.

Advertisements

Paradoksalno je što tlu koje je prouzrokovalo nestabilnost i dovelo kulu na ivicu propasti, pripadaju i zasluge za to što je ostala sačuvana, usprkos seizmičkim događajima, kaže profesor Mylonakis.

Velika visina i čvrstina građevine, u kombinaciji s mekim tlom, uzrokuje promjenu vibraciija tako da pomjeranje tla izazvano zemljotresom ne utiče na nju, objašnjavaju naučnici. Tajna je, kako kažu, upravo u temeljima, te tlu, zbog kojeg je toranj i nakošen. Upravo nagib spašava toranj u slučaju potresa. Spasonosnu ulogu ima i visina tornja od 55 metara u kombinaciji s krutosti mramora od kojeg je izgrađen. Sva ova tri važna elementa mijenjaju vibracijske karakteristike tornja pa mu tako potres ne može naškoditi.

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!