Kako se Krivi toranj u Pisi još uvijek nije srušio?

Krivi toranj je zvonik romaničke katedrale u Pisi, a širom svijeta je poznat po svojoj zapanjujućoj konstrukciji i sposobnosti da opstane usprkos nakrivljenosti.


pisa 1590578922

Iako je nagnut pod uglom od pet stepeni, zbog čega je vrh pomjeren od temelja za više od 5 metara, Krivi toranj u Pisi, visok 58 metara, opstaje vIjekovima i preživio je najmanje četiri jaka zemljotresa koja su pogodila region od 1280. godine do danas. Unatoč brizi o mogućem urušavanju, toranj je izdržao potrese od 6 stepeni po Richteru.

Tim naučnika, okupljen oko profesora Georgea Mylonakisa, s Građevinskog fakulteta Univerziteta u Bristolu, neobičnu činjenicu pripisuje fenomenu dinamičke interakcije tla i konstrukcije.

tower pisa 1590579012

Paradoksalno je što tlu koje je prouzrokovalo nestabilnost i dovelo kulu na ivicu propasti, pripadaju i zasluge za to što je ostala sačuvana, usprkos seizmičkim događajima, kaže profesor Mylonakis.

Velika visina i čvrstina građevine, u kombinaciji s mekim tlom, uzrokuje promjenu vibraciija tako da pomjeranje tla izazvano zemljotresom ne utiče na nju, objašnjavaju naučnici. Tajna je, kako kažu, upravo u temeljima, te tlu, zbog kojeg je toranj i nakošen. Upravo nagib spašava toranj u slučaju potresa. Spasonosnu ulogu ima i visina tornja od 55 metara u kombinaciji s krutosti mramora od kojeg je izgrađen. Sva ova tri važna elementa mijenjaju vibracijske karakteristike tornja pa mu tako potres ne može naškoditi.