Multitasking: Oprez – imate više štete nego koristi!

Prebacivanje s jednog zadatka na drugi rezultira stresom, a rezultati su manje zadovoljavajući nego kada obavljate jedan po jedan zadatak.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Ukoliko provjeravate poštu i istovremeno pokušavati ‘guglati’ dodatne informacije, provjeravati obavijesti i telefonirati s kolegom, prestanite!

Bezbroj aktivnosti naguranih u ograničen vremenski period te neprestano prebacivanje pažnje s jednog sadržaja na drugi iscrpljuje i ne čini dobro vašem organizmu, upozoravaju kanadski stručnjaci.

Multitasking (obavljanje više poslova istovremeno) zapravo nije moguć. Ono što nazivamo ‘multitaskingom’ obično je prebacivanje s jedne aktivnosti na drugu u kratkom roku, čime trošimo oksigeniranu glukozu iz mozga, koristeći isto gorivo koje nam je potrebno da bismo se fokusirali na zadatak.

Rezultat? Umorite se puno brže nego da ste obavljali jedan po jedan zadatak, objašnjava profesor bihevioralne neuroznanosti na montrealskom sveučilištu McGill, Daniel Levitin.

Bolje 15 minuta pauze nego kofein!

– U nastojanju da obave što više stvari istodobno ljudi konzumiraju više hrane i više kofeina, a često nam ne treba taj kofein već samo pauza. Ako se ne odmarate u redovnim vremenskim razdobljima, odnosno svakih par sati, vaš mozak neće imati nikakve koristi od dodatne šoljice kafe, kaže Levitin te dodaje da su istraživanja pokazala kako su osobe koje prave petnaestominutne pauze nakon dva sata rada puno produktivnije.

– Svako mislima odluta na neki svoj način. Ali surfanje Facebookom definitivno nije jedan od njih, kaže Levitin te upozorava da društvene mreže samo još više odvraćaju pažnju dok se pogledom prelijeće s jednoga sadržaja na drugi.

Naravno, nisu svi pokušaji istodobnog obavljanja posla nužno loši. Na primjr, ako ste stavili veš u mašinu za pranje, a za to vrijeme čitate knjigu, to neće opteretiti vaš mozak niti vas iscrpiti. Međutim, obavljate li istovremeno dva zahtjevna posla (npr. pisanje važnog poslovnog maila i priprema kvartalnih ciljeva), vaša produktivnost će biti smanjena.

Multitasking stvara dopamin-ovisnost povratnu spregu, učinkovito nagrađujući mozak, a to rezultira gubljenjem fokusa i stalnim traženjem vanjske stimulacije. Tako uprkos negativnim posljedicama multitaskinga, nastojimo žonglirati poslovima pri čemu online obavijesti predstavljaju dodatno odvraćanje pažnje i umaraju nas.

Kako riješiti problem?

Definišite tačno određeno doba dana kada ćete provjeravati poštu (npr. ujutro, nakon pauze i prije odlaska s posla), kreirajte listu zadataka koje morate obaviti i rasporedite ih od težih i prioritetnih prema lakšim i manje hitnim poslovima. Društvene mreže izbjegavajte ili im barem u tačno određeno doba dana posvetite svega deset minuta.

(Biznis Info)