Mladi pjesnik bh. porijekla dobio Fullbrightovu stipendiju za istraživanje na Univerzitetu St. Louis

Fulbrightova stipendija je jedna od najkonkurentnijih i najprestižnijih akademskih nagrada u svijetu.


Foto: Facebook

Bosanskohercegovački mladi pjesnik, istraživač Nikola Lero dobio je prestižnu Fullbright Scholarship Fullbrightovu stipendiju za istraživanje na Univerzitetu St. Louis 2023/2024.

Advertisements

Nikola je rođen u Sarajevu, odrastao u Bijeljini, stekao je formalno obrazovanje u Banjaluci i ispunio svoju dušu pričama, ljudima i kulturom iz cijele Bosne i Hercegovine i svijeta.

Fulbrightova stipendija je jedna od najkonkurentnijih i najprestižnijih akademskih nagrada u svijetu, koja nudi mogućnosti naučnicima da sprovode istraživanja i predaju u inostranstvu.

Advertisements

Kao gostujući istraživač na Univerzitetu St. Louis, Nikola će proučavati drugu generaciju bosanskih Amerikanaca pod nadzorom prof. Hisako Matsuo, vodećeg stručnjaka za etničke i rasne studije.

Fulbrightova stipendija Nikole Lera svjedoči o njegovim impresivnim postignućima i nepokolebljivoj posvećenosti promoviranju društvenih promjena i razumijevanju marginaliziranih zajednica.

Nikola je diplomirao je zajednički master studije migracija i interkulturalnih odnosa u Njemačkoj, Norveškoj i Sloveniji kao stipendista EU. Nikola je osvojio Erasmus+ nagradu za mladog novinara 2017. i bio je nominovan za najboljeg blogera za promociju odgovornog korišćenja društvenih medija u 2018., napisao je na svom Facebook profilu prof. dr Edhem Čustović.