Mladi iz Mrkonjić Grada i Jajca na mirovnom kampu “Recepti za mir”

Trideset mladih iz Mrkonjić Grada i Jajca, od 5. do 7. jula 2013. godine, učestvovali su na mirovnom kampu u organizaciji Helsinškog parlamenta građana Banja Luka, a uz finansijsku podršku Američke ambasade u BiH, pod nazivom "Recepti za mir".


kamp recepti za mir

Trideset mladih iz Mrkonjić Grada i Jajca, od 5. do 7. jula 2013. godine, učestvovali su na mirovnom kampu u organizaciji Helsinškog parlamenta građana Banja Luka, a uz finansijsku podršku Američke ambasade u BiH, pod nazivom “Recepti za mir”.

kamp recepti za mirOsnovni cilj ovog kampa jeste povezivanje mladih iz različitih geografskih, ali i etničkih područja BiH. Kamp promoviše mir, kulturu dijaloga i multikulturalno učenje, te razvija svijest mladih o važnosti online-aktivizma kao i kreativni pristup mirovnom aktivizmu.

Nakon dolaska učesnika radni dan je započeo radionicom “Probijanje leda” gdje su se učesnici kampa imali priliku bolje upoznati i saznati neke zanimljivosti jedni o drugima. Nakon toga je održana prva edukativna radionica na temu “Stereotipi i predrasude” koju je vodila Svjetlana Marković iz Helsinškog parlamenta građana Banja Luka.

U tri dana trajanja kampa mladi su razgovarali o izgradnji mira na našim prostorima. Imali su priliku da kroz različite tematske radionice steknu znanja o ravnopravnosti, slučajevima segregacije, rušenju predrasuda, online aktivizmu, ali i da kroz diskusije i kreativne radionice iskažu svoje stavove i viđenje trenutne situacije.

Pored napornog rada, učesnici su imali priliku da uživaju u prirodi Plivskog jezera u Jajcu.

Naredni mirovni kamp biće održan u Vlasenici, u periodu od 23. do 25. avgusta 2013. godine, a nakon toga i u Banjoj Luci.

Kako je sve to izgledalo pogledajte i u fotogaleriji Facebook grupe “Recepti za mir“.

(STUDOMAT.ba)