Mladi iz BiH u velikom projektu: Trebaju i na Olimpijadu iz robotike, ali nemaju novac

"Nadam se da će ovo neko prepoznati i da će država se pobrinuti za ovo."


mladi bih robotika
Foto: Raport

Svijet se posljednih nekoliko mjeseci suočen je sa velikim krizama i jako lošim vijestima, međutim mladi sa naših prostora i ovog puta pokazuju bolju stranu te zajedničkim djelovanjem istražuju svemir.

Naime, pet nevladinih naučnih organizacija iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Srbije, koje se bave robotikom, tehnologijama, istraživanjem svemira i inovacijama bi do kraja ove godine trebali u svemir lansirati zajednički satelit, ali sve to uz pomoć Indijske svemirske agencija (ISRO).

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Šta je glavni cilj?

Ove organizacije iz zemalja Balkana su se udružile krajem juna 2022. godine i pokrenule Southeast European Space Association (SESA), odnosno Svemirsku asocijaciju Jugoistočne Evrope.

Ovu asocijaciju čine ispred Bosne i Hercegovine CERIT – Centar za edukaciju i robotiku, inovacije i tehnologiju iz Mostara Anes Hadžiomerović, Deni Ajanić, Armin Đidelija kao i Sanel Babić (USA – United Launch Alliance), potom Komitet za razvoj svemirskog programa iz Novog Sada (Srbija), Montenegro space Research iz Podgorice (Crna Gora), Adriatic Aerospace Association iz Zagreba (Hrvatska), te Centar za inovacije i tehnološki razvoj NAVIA iz Skoplja (Sjeverna Makedonija)

Anes Hadžiomerović iz asocijacije CERIT kaže za Raport da glavni cilj razvoj kapaciteta i ljudskih resursa u oblasti svemirskog inženjeringa u čitavom regionu.

Dodao je kako će Bosna i Hercegovina s kolegama iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Sjeverne Makedonije, zahvaljujući razumijevanju i podršci indijskih partnera (Indian Technology Congress Association – ITCA) zajedno krajem ove godine sa Indijskom Svemirskim Agencijom (ISRO) lansirati u svemir zajednički SESA satelit.

 – Satelit će tako nositi logo SESA, a sve organizacije aktivno rade na priključivanju projektima koje je svaka od ovih organizacija pojedinačno počela. Jedan od najvažnijih koraka na putu do svemira jeste obrazovanje onih koji će koračati. Učenici će da uče kako da sklapaju mini satelite (CanSat) te kako da ih opremaju svim podsistemima koje imaju i pravi veliki sateliti, lansiraju ih na nekoliko stotina metara i očitavaju telemetrijske podatke koje sateliti šalju prilikom spuštanja padobranom, istaknuo je.

Mladi vrijedno rade na novim projektima

U toku je postavljanje zemaljskih stanica (antena) širom država bivše Jugoslavije, namjenjenih za komunikaciju sa satelitima. Dodao je da bi ovaj projekat trebao da se okonča krajem godine.

 – Indija će povodom 75 godina nezavisnosti lansirati 75 satelita. Tri rakete po 25 satelita. Koja će raketa nas zapasti, zapravo u kojoj raketi će biti naš satelit to ne odlučujemo mi. Zaista, ovo je velikodušno od Indije, da nama pruže priliku. Ovo se trebalo desiti dosta ranije, ujedinjenje zemalja sa Balkana. Kada imate sve ove zemlje sa Balkana ujedinjenje, onda možemo doprinijeti i u ljudskim i u naučnim resursima. Dakle, puno ćemo više postignuti, nego pojedinačno, kazao je Hadžiomerović.

Nema dovoljno novca

Međutim, koliko vrijede mladi iz naše zemlje pokazuje i činjenica da će Centar za edukaciju i robotiku, inovacije i tehnologiju (CERIT) iz Mostara i ove godine učestvovati na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi.

Naime, kako je za Raport kazao Hadžiomerović takmičenje će se održati u Švicarskoj od 13. do 16. oktobra 2022. godine. Tema ovogodišnjeg takmičenja je Carbon Capture, odnosno apsorpcija ugljika.

 – Prošle godine smo osvojili prvo mjesto u svijetu u konkurenciji od 177 zemalja. Dobili smo poziv da predstavljamo Bosnu i Hercegovinu na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi koja će se održati u Švicarskoj. Na takmičenje ide pet srednjoškolaca i dva mentora, kazao je.

Glavni problem je što država nema sluha za ove mlade i talentovane ljude su im glavna prepreka za odlazak finansijska sredstva.

 – Sredstva za to takmičenje nemamo, ali mi se nadamo da ćemo skupiti do početka. Mi se pripremamo kao da imamo sve pare svijeta, pa šta bude. Ako skupimo dobro je, ako nije šta je tu. Za učešće na tom svjetskom takmičenju potrebno im je oko 20 hiljada konvertibilnih maraka. Trebat ćemo napraviti nekog robotića koji će skupljati CO2 i vršiti preradu, kazao je Hadžiomerović.

Nema dovoljno finansijskih sredstava za odlazak na takmičenje

Dodaje kako su prošle godine pokazali koliko mladi iz naše zemlje vrijede. Podsjetio je da od ukupno 65 mogućih bodova, mladi iz CERIT – Centra za edukaciju, robotiku, inovacije i tehnologiju osvojili su nevjerovatnih 63,7 bodova.

 – Mi smo pokazali prošle godine kakvu omladinu imamo i kakav kapacitet imaju. Iskreno se nadam da će se ovo sistemski riješiti. Nadam se da će ovo neko prepoznati i da će država se pobrinuti za ovo. U odnosu na zemlje iz okruženja, ali i Evropsku uniju vrlo malo se odvaja za nauku u BiH. Mada, mi ne zaostajemo puno za zemljama iz regiona, slična je situacija i kod njih, zaključio je Hadžiomerović.