Gradi se sportsko-rekreativni centar: Kampus UNSA će postati mjesto okupljanja studenata

Bit će izgrađene šetnice, kao i trim-staza, a najmlađi će dobiti park s popratnim mobilijarom.


kampus unsa
Foto: Avaz

Kampus Univerziteta u Sarajevu konačno će postati mjesto okupljanja ne samo studenata nego i građana. Naime, kako navode iz Vlade Kantona Sarajevo, na mjestu porušenih zgrada bit će izgrađen sportsko-rekreativni centar.

Novi koncept

Predviđene su i klupe za sjedenje, ali i nova rasvjeta. Osim toga, bit će izgrađene šetnice, kao i trim-staza, a najmlađi će dobiti park s popratnim mobilijarom. Radovi bi trebali biti okončani u septembru, prije nego što se studenti vrate na nastavu.

Naime, rušenjem dotrajalih zgrada i čišćenjem terena u februaru je počelo uređenje zelenih površina u sklopu Kampusa. Projekt “Univerzitet u parku” Vlada KS realizira zajedno s Općinom Novo Sarajevo, Univerzitetom u Sarajevu i UNDP-om BiH.

– U julu i avgustu angažirani su radnici na poslovima čišćenja parka i rekonstrukcije sadržaja na zelenim površinama južnog dijela Kampusa. Cilj projekta je oživljavanje postojeće parkovske površine, uz zaštitu postojećeg zelenila i novi koncept prostorne organizacije, navedeno je u saopćenju Vlade KS.

Zelene površine

Lejla Hajro, direktorica Direkcije za održavanje i izgradnju Kampusa, kazala je da su u toku radovi na uređenju i rekonstrukciji postojeće zelene površine duž ulice Zmaja od Bosne.

– Nakon toga slijede osvjetljavanje i opremanje zapadnog dijela Kampusa te nastavak izgradnje trim-staze i teretane na otvorenom. Realizacija ove faze uslijedit će nakon što se steknu uvjeti, osiguraju dozvole i finansijska sredstva, kazala je Hajro.

Iz UNDP-a, kao jednog od partnera na realizaciji ovog projekta, na upit o trenutnoj fazi radova, za “Avaz” su kazali da se trenutno izvode radovi na drugoj fazi uređivanja.

– Nakon završetka prve faze projekta vanjskog uređenja Kampusa, koja je obuhvatila rušenje šest devastiranih i dotrajalih objekata na jugozapadnom dijelu, početkom jula pokrenuta je druga faza radova koja podrazumijeva izgradnju 500 metara staze za trčanje, amfiteatra i drugih sadržaja obogaćenih urbanim mobilijarom, koji će omogućiti aktivnosti na otvorenom duž ulice Zmaja od Bosne, kazali su iz UNDP-a.