Mladi do 30 godina kao nagradu za vakcinaciju u Velikoj Britaniji dobivaju pizzu

U Velikoj Britaniji će pizzom pokušati motivisati mlade osobe da se vakcinišu protiv koronavirusa. Ponudit će im popuste za ovu popularnu hranu, pa i besplatne obroke, ako se imuniziraju.


Happy students eating pizza on street
Ilustracija: Envato

Ovu aktivnost podržali su ugostitelji, kao i firme koje se bave dostavom hrane i pića, a riječ je o inicijativi Ministarstva zdravstva i socijalne politike. Primarni cilj je podstaći što više osoba mlađih od 30 godina da se vakcinišu do završetka ljeta, prenosi Klix.ba.

Više od 90% Britanaca vakcinisano je najmanje jednom dozom vakcine, dok je jednom dozom imunizirano skoro 60% građana između 18 i 30 godina, podaci su nadležnih. Ministar zdravstva Sajid Javid se zahvalio kompanijama koje su podržale ovu inicijativu, a među njima su Uber, Deliveroo i Pizza Pilgrims. Pozvao je mlade da iskoriste ovu ponudu.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

– Vakcinacija ne samo da štiti vas, one koje volite i vašu zajednicu, već pomaže i u tome da ponovo radite ono što niste mogli raditi tokom pandemije, napomenuo je Javid.

Velika Britanija je među zemljama koje pokušavaju na različite načine podstaći ljude na vakcinaciju. Za podsjetiti je da je američki predsjednik Joe Biden prošle sedmice pozvao centralnu i lokalne vlasti da ponude $100 svakom ko se vakciniše.