Idealno za spremanje ispita: Na ovom ostrvu žive samo četiri stanovnika

Koga biste poveli na ovo ostrvo?


Pocket watch in library or study
Ilustracija: Envato

Do ostrva sa samo četiri stanovnika stiže se kolektivno brodićima ili u unajmljenim jedrilicama, a plovidba u oba pravca traje ukupno oko sat vremena.

Ni mnogi Nijemci ne znaju šta to maleno imaju u svojoj zemlji u čiju veličinu i moć vjeruju od davnina. Riječ je o njihovom najmanjem naseljenom ostrvu. Zove se Vilhelmštajn, a nalazi se na velikom jezeru Štajnhuder i ima samo četiri stalna stanovnika. Ipak je i po nekim drugim obilježjima zaslužilo da se spominje na stranicama novina i turističkih prospekata, prenosi Dnevni avaz.

Engleska štampa cinično je opisala ovu minijaturu od ostrva, koje se prostire na samo 12,5 hiljada metara kvadratnih, kao navodnu “kopiju Maldiva” na kojoj se čak može provesti i godišnji odmor gotovo kao na svjetski poznatom arhipelagu na dalekom okeanu.

873x400 1
Foto: Dnevni avaz

Do ostrva se stiže kolektivno brodićima ili u iznajmljenim jedrilicama, a plovidba u oba pravca traje ukupno oko sat vremena. Sve jedrilice i brodići pristaju u luci, a dnevni gosti se pred kraj dana polako vraćaju brodićima u hotel na obali jezera. Najljepši dio dana na ovom placu od ostrva je u vrijeme zalaska sunca. Idilično ostrvce potom ostaje pusto i četiri stanovnika tada imaju vremena da sjednu i opušteno sami popiju pivo bez turista i gužve.

Ko krene na Vilhelmštajn sa namjerom da se ludo provede kao recimo negdje na španskoj obali – promašio je metu. Na ostrvu nema galame ni opijanja jer je publika uglavnom starija i željna mira i tišine, čega toga tamo ima u izobilju.