Mladi Bosanac iz St. Louisa primljen na prestižni Harvard [VIDEO]

Mladi Irhad Šehović, Bosanac iz Saint Louisa, primljen je na najpoznatiji američki univerzitet Harvard.


irhad sehovic harvard

Mladi Irhad Šehović, Bosanac iz Saint Louisa, primljen je na najpoznatiji američki univerzitet Harvard. O njegovom uspjehu lokalna televizija je snimila i dokumentarni film “Čovjek za Harvard”, koji možete pogledati u prilogu iznad.

Šehović je najstariji sin Ismeta i Jasmine Šehović, izbjeglica iz Bosne i Hercegovine, koji su se skrasili u ovom američkom gradu, prenosi portal Klix.ba.

Američki mediji su oduševljeni Šehovićevim uspjehom, te činjenicom da je iz relativno siromašne, raseljeničke porodice koja je otišla iz BiH spašavajući živu glavu, uspio doći do najprestižnijeg univerziteta koji je san i za mnogo bogatije porodice.

irhad_sehovic_primljen_na_harvard

Kako navode lokalni mediji, Ismet i Jasmina su posvetili sav svoj život ovome, radeći teške poslove kako bi njihova djeca imala kvalitetno obrazovanje. Irhad im je uzvratio velikim trudom i rezultatom.

– Bio je jedino dijete koje je u školi od nastavnika tražilo još zadaće. Ovo mu je bio životni san i zato nismo mogli vjerovati kada je dobio pozitivan odgovor. To je bio najbolji trenutak u mom životu, kaže Ismet. Sam Irhad kaže kako je svjestan da možda ima hiljade drugih koji su bolji od njega, ali ipak navodi da je uložio veliki trud kako bi postigao cilj.

– Ne znam kako sam uspio. Trudio sam se, radio sam zadaće kada drugi nisu, tražio pomoć u školi ako nešto nisam znao, kaže on.

Pretpostavljaju da je veliki utjecaj imao i esej koji je Irhad napisao o svom dolasku u Bosnu i Hercegovinu 2012. godine.

– Dugo mi je trebalo da ubijedim majku da odemo u selu odakle je protjerana. Vojnici su ušli jednu noć kao poplava i očistili ga od Bošnjaka. Majka se sakrila u jednom podrumu, ali je svojim očima gledala kako su ubijali njenu porodicu i komšije na ulicama, pucajući im u glavu, napisao je Irhad u svom eseju koji je poslao na Harvard.

Njegovi mlađi brat Ismar i Ajla, također žele ići njegovim stopama, navode lokalni mediji.

(NAP/Klix.ba)