Milanko Mihajilica o pretresima na fakultetima u BiH: Uhapšeni su dekani i profesori

U RS-u su uhapšeni dekani i profesori visokoškolskih ustanova i to je "početak razbijanja organizovane grupe".


UNIBL

SIPA je jučer provela akciju “Klaster” na 18 lokacija među kojima su i visokoškolske ustanove prilikom čega je uhapšeno 11 osoba, zaplijenjeno 165.000 KM i brojni dokumenti zbog sumnje na prodaju diploma. Tim povodom je reagovao poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini RS-a Milanko Mihajilica.

Pretresi su provedeni na području Banje Luke, Bijeljine, Istočnog Sarajeva, Prijedora, Bosanske Dubice, Brčkog, Travnika i Mostara. Među 18 lokacija našle su se adrese devet fizičkih lica koji se odnose na pretres stambenih objekata i pokretnih stvari i devet pravnih lica, odnosno visokoškolskih ustanova.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Uhapšeno je 11 osoba i oni su sprovedeni u prostorije SIPA-e, radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenih, nakon čega će u zakonskom roku biti predati u dalju nadležnost postupajućeg tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, piše Klix.ba.

Prilikom pretresa je otkriveno i privremeno oduzeto 75 personalnih studentskih dosijea, matične knjige, evidencije i registri i druga poslova dokumentacija, novac u iznosu od 165.000,00 konvertibilnih maraka i računari kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Mihaljica tvrdi da su u RS-u uhapšeni dekani i profesori visokoškolskih ustanova te kaže kako je to “početak razbijanja organizovane grupe”.

 – Uhapšeni dekani, profesori i ostali sigurno nisu jedini koji su dio ove organizacije, jer javna je tajna da su neki od njih blisko povezani sa samim političkim vrhom. Svi oni su izdanak ovog režima, rekao je Milanko Mihajilica (PDP).

Mihajilica ističe kako se ovim pitanjem očigledno nisu bavile institucije RS-a.

 – Nije ni Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo na čelu sa Prointer ministrom Srđanom Rajčevićem ozbiljno posvetilo pažnju ovom problemu, osim kratkotrajno kada se digla galama vezano za diplomu direktora OSA-e. Vidimo da se ni kadar US Natalija Trivić, kao ministar prosvjete, takođe nije ‘istakela’ baveći se ovim pitanjem, iako su čak i neke srednjoškolske diplome upitne. Kada bismo se vraćali u prošlost i kada bi se istražilo kako su osnovani ti univerziteti i njihova odjeljenja, od Banje Luke, Prijedora, Bosanskog Novog, Kozarske Dubice i dalje, kako su dobijali akreditacije, isplivalo bi još političkog mulja, jer su gotovo pa svi uhapšeni povezani sa dijelom režima o čemu sam i govorio na prethodnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, poručio je Mihajilica.

On kaže da rezultat akcije “Klaster” ne bi smio da bude samo krivično gonjenje nekolicine osumnjičenih, nego bi se trebao preispitati i rad univerziteta i fakulteta.

 – Moram reći i da je ovo, nakon nekih 15 godina, zakašnjela reakcija, jer su javna preduzeća i ustanove zatrpani kadrovima sa sumnjivim diplomama. Teško da je ovo pitanje i rješivo, budući da je nakon toliko vremena i nemoguće utvrditi kompetencije i znanja svih, ali ovo treba da bude šansa da se konačno počne sa preispitivanjem licenci i akreditacija pojedinih univerziteta, što bi sigurno dovelo i do zatvaranja nekih od njih, poručio je Mihajilica.