CPCD i ODRAZ: Novi mladi lideri i liderice

Centar za promociju civilnog društva (CPCD) i Održivi razvoj zajednice (ODRAZ) iz Zagreba u srijedu i četvrtak – 16. i 17. aprila, u hotelu Hollywood u Ilidži, organizuju radionicu pod nazivom "Mladi i javne politike". Učesnici/e su predstavnici NVO, lokalnih uprava i biznis sektora iz cijele Bosne i Hercegovine.


CPCD ODRAZ mladi i javne politike

Centar za promociju civilnog društva (CPCD) i Održivi razvoj zajednice (ODRAZ) iz Zagreba u srijedu i četvrtak – 16. i 17. aprila, u hotelu Hollywood u Ilidži, organizuju radionicu pod nazivom “Mladi i javne politike”. Učesnici/e su predstavnici NVO, lokalnih uprava i biznis sektora iz cijele Bosne i Hercegovine.

Akcent treninga stavljen je na 25 aktivnih mladih, zainteresiranih za jačanje kapaciteta i stjecanje novih znanja potrebnih za javno zagovaranje, sudjelovanje u odlučivanju i promišljanju razvoja zajednice putem oblikovanja, praćenja i analize javnih politika te za međusektorsko partnerstvo. Cilj je doprinijeti podizanju svijesti mladih iz BiH za aktivno uključivanje u procese odlučivanja u područjima važnim za njihov život, zapošljavanje te razvoj zajednice.

Mladi će, prijenosom dobre prakse iz Hrvatske, biti upoznati s važnošću i načinima utjecanja na javne politike, međusektorskog partnerstva i sl. kako bi ojačali društveni kapital za promjene u smjeru održivog razvoja. Pored radionica na kojima će se prenijeti teoretska znanja, učesnici/e će kroz interaktivni rad i zajedničko istraživanje pod vodstvom ODRAZ-a, sagledati stanje u svojim sredinama i definirati smjernice za poboljšanja procedura i kreiranje konkretnih javnih politika, sa akcentom na Budžet lokalnih zajednica za fiskalnu 2015. godinu.

Nastavak projekta slijedi na jesen u Hrvatskoj kada će se susresti s predstavnicima/ama organizacija koje su aktivno uključene u procese oblikovanja javnih politika u Zagrebu i Čakvcu te pored toga vidjeti i dobre primjere poticanja i utjecaja na definiranje statusa socijalnog poduzetništva.

Letak projekta možete pogledati u prilogu.

(STUDOMAT.ba)