Merima Čokić: „Samo je stvar u tome da se posjeduje dovoljna motivacija“

Merima Čokić studira na Filozofskom fakultetu Tuzli, na Odsjeku za Engleski jezik i književnost. Ova ambiciozna djevojka trenutno volontira u nekoliko organizacija. Njeno prvo volontersko iskustvo bilo je u oktobru 2016. godine na Tuzla Film Festivalu. Od tada je počela sve češće volontirati, u početku u Tignumu te i Islamic Reliefu, a već dva mjeseca i u Udruženju "Zemlja djece".


merima cokic

Piše: Amra Kamberović

– Nekome se može činiti da je jako teško uskladiti fakultet i volontiranje, jer oboje zahtijeva vrijeme, međutim, samo je stvar u tome da se posjeduje dovoljna motivacija. Ponekad mladi smatraju da nemaju dovoljno vremena, međutim nisu ni svijesni da svoje dragocijeno vrijeme provode, to jest gube, na društvenim mrežama. Zapravo, svi mi možemo odvojiti barem neko vrijeme, samo ako želimo, te se posvetiti i drugim stvarima te tako pomoći nekome i možda naučiti nešto novo, kaže Merima.

Samo neke od organizacija u kojima Merima volontira su: Magic Factory (organizacija Tuzla Film Festivala i Nexus Gaming Festivala), Omladinski pokret Revolt, Islamic Relief Bosnia and Herzegovina, Omladinski Resursni Centar Tuzla (ORC), Udruženje Zemlja djece, Nahlin klub mladih „Tignum“ Tuzla i mnoge druge.

– U Magic Factoryu sam počela volontirati tokom Tuzla Film Festivala gdje sam najvećim dijelom bila zadužena za doček gostiju, međutim sada radim kao jedan od organizatora Festivala, te svakodnevno volontiram u udruženju kao prevodilac filmova te asistent projekt menadžera. Sa ORC-om sam stekla zvanje vršnjačke edukatorice, te sam za ORC sa kolegom držala radionicu „Mladi za bolju budućnost“. Nadalje, sa Udruženjem Zemlja djece imam potpisan volonterski ugovor na projektu „Stariji brat / starija sestra“ gdje imam mjesečna druženja sa djetetom iz socijalno ugrožene porodice. Nahlin klub mladih trenutno radi na projektu vezanom za opasnosti nesavjesne vožnje, kaže ova djevojka.

Ona smatra da je jedna od najvažnijih stvari koje je dobila volontiranjem zapravo veliki broj prijatelja. Volontirajući je dobila mogućnost učenja na najrazličitijim poljima, od umjetnosti i kulture do oblasti ljudskih prava.

– Smatram da bi svako trebao volontirati jer time pomažemo našoj zajednici na razne načine. Smatram također da je to ogromna lična satisfakcija kada je individua svijesna da je pomogla nekome, barem je moje iskustvo takvo, kaže ova studentica.

Ona dodaje  da bi itekako bilo korisno za studente kada bi volontirali jer bi na taj način uvidjeli da imaju puno više mogućnosti od onoga što ima daje formalno obrazovanje, kako za učenje tako i za otkrivanje novih stvari.

(STUDOMAT.ba)