Iskustvo stažiranja u Europskom parlamentu

Darija Sesar, 25-godišnja magistrica prava iz Mostara, je u protekla tri mjeseca imala priliku stažirati u Europskom parlamentu u Brusselsu, kao pripravnica u uredu slovačkog zastupnika Eduarda Kukana.


darija sesar

U prestižni Pat Cox Fellowship, koji nosi ime bivšeg predsjednika Europskog parlamenta, je izabrana nakon sudjelovanja u ljetnom programu u Amsterdamu kojeg organizira međunarodna nevladina organizacija Humanity in Action (Humanost u Akciji) sa sjedištem u SAD-u. Ova organizacija djeluje u sedam država svijeta (BiH, Danska, Francuska, Njemačka, Nizozemska, Poljska i SAD), te između ostalog ima i ured u Sarajevu. Cilj organizacije Humanity in Action je edukacija mladih ljudi, budućih lidera, koji žele doprinositi rješavanju problema u području ljudskih prava, prava manjina i aktivnog građanstva.

Tijekom staža u Europskom parlamentu, Darija je najviše vremena posvetila pitanjima vanjske i sigurnosne politike Europske unije. Intenzivno prateći rad parlamentarnog Odbora za vanjske poslove te surađujući sa brojnim zastupnicima i predstavnicima nevladinog sektora, Darija je imala priliku upoznati se pobliže s politikama i strategijama Unije, radom Europskog parlamenta, kao i procesom pristupanja zemalja Zapadnog Balkana Europskoj uniji.

darija sesar 2

– Ovaj Fellowship program je sjajna prilika za mlade iz BiH da prožive jedno fantastično profesionalno i osobno iskustvo, kao i da se iz prve ruke upoznaju s funkcioniranjem i interakcijom različitih institucija Europske unije. Također, život u Brusselsu i rad u Europskom parlamentu omogućavaju mladima da na samom početku karijere uvide u kojem smjeru se žele dalje razvijati i usavršavati, istaknula je Darija.

Više informacija o Pat Cox Fellowship programu i Humanity in Action organizaciji je dostupno na njihovim službenim stranicama i Facebook profilu.

(STUDOMAT.ba)