Međunarodna parlamentarna stipendija njemačkog Bundestaga

Njemački Parlament (Bundestag) u saradnji sa Slobodnim univerzitetom Berlin, Humboldt-univerzitetom u Berlinu i Tehničkim univerzitetom Berlin svake godine dodjeljuje oko 120 stipendija za mlade apsolvente iz 28 nacija.


bundestag

rogram se odvija pod pokroviteljstvom predsjednika Bundestaga i svake godine traje svake godine od 01. marta do 31. jula.

IPS program traje sveukupno 5 mjeseci (1. marta do 31. jula) i sastoji se od manifestacija, seminara i praktičnog rada kod jednog od poslanika njemačkog Bundestaga. Na početku programa učesnice i učesnici će od tri berlinska univerziteta dobiti upute o lokalnom akademskom životu, a od uprave Bundestaga uvid u rad Parlamenta.

Stipendija uključuje mjesečnu naknadu od 450 eura, besplatan smještaj kao i zdravstveno osiguranje, osiguranje od udesa i policu osiguranja od odgovornosti. Pored toga, preuzimaju se i putnički troškovi dolaska i odlaska u i iz Berlina. Međunarodnu parlamentarnu stipendiju finansira njemački Bundestag.

Iz Ambasade podsjećaju da je krajnji rok za prijavu 30. juna 2018. godine, a formulare za prijavu kao i druge informacije možete naći pod: www.bundestag.de/ips

Ukoliko imate dodatnih pitanja, molimo da se obratite Ambasadi na: info@sarj.diplo.de

(STUDOMAT.ba)