MEDICUS i UKC Tuzla u borbi protiv moždanog udara

“Svjetski dan borbe protiv moždanog udara” je globalni projekat koji se već tradicionalno održava u Bosni i Hercegovini u nekoliko gradova, gdje centralno mjesto zauzima Tuzla sa svojim projektnim aktivnostima. Projekat je vođen od strane Udruženja studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli “MEDICUS” zajedno u saradnji sa Klinikom za neurologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.


MU 17 2

S obzirom na poražavajuće rezultate o godišnjoj stopi oboljevanja od moždanog udara te manjka informiranosti građana, centralna aktivnost projekta pripala je javnoj tribini pod nazivom “Moždani udar se može spriječiti i liječiti” koja se održala na Medicinskom fakultetu Tuzla u petak 27.10.2017.

Advertisements

Na početku tribine svim prisutnima se obratio prof.dr. Dževdet Smajlović kao načelnik Klinike za neurologiju UKC Tuzla, doc.dr. Zikrija Dostojić, šef Odjela jedinice za liječenje moždanog udara Klinike za neurologiju UKC Tuzla, kao i predsjednik udruženja studenata “MEDICUS” Sejfo Begić. Pored navedenih, na javnoj tribini su predavanje držali i koordinatori projekta Rabotić Ilvana i Mujanović Adnan, s osvrtom na aktivnosti u toku prethodnih godina i historiju moždanog udara. S obzirom da su ove godine pored Tuzle, projektne aktivnost obuhvatile i druge opštine, prisutnima se obratila i dr. Edina Čamdžić kao koordinatorica projekta u dijelu za opštinu Gračanica.

Nakon prvog dijela tribine uslijedila su pitanja svih učesnika, koji su se mogli dodatno informisati o moždanom udaru. Učesnici javne tribine su bili većinom pripadnici mlađe populacije što ukazuje na veliku osvještenost mladih kada je u pitanju ovo oboljenje i želja za dodatnim informisanjem. Nažalost, manjak učesnika starije populacije dokaz je nezainteresiranosti ove grupe za promociju zdravlja što se odražava na poražavajuću statistiku visoke stope oboljenja i smrtnosti. Učešće na javnoj tribini su uzeli građani Tuzlanskog kantona, predstavnici brojnih ustanova i organizacija, učenici i nastavnici srednjih škola, te i drugih zainteresirani.

Advertisements

Pored javne tribine, na sam datum obilježavanja borbe protiv moždanog udara tj. u nedelju 29.10. održane su dvije promocije zdravlja u Bingo City Centru i u Merkator Centru Tuzla gdje su građani mogli besplatno dobiti informacije o moždanom udaru, izmjeriti krvni pritisak, nivo masti u krvi i dr. Obje promocije su okupile veliki broj građana koji su dobili sve potrebne informacije o riziko- faktorima moždanog udara, zahvaljujući partneru projekta KRKA pharmaceuticals koji su donirali potrebnu opremu za ove aktivnosti.

(STUDOMAT.ba)