Maturantski ples širom BiH

Više od pet hiljada maturanata u šest bh. gradova zaplesalo je jučer, tačno u 12 sati, uz Straussovu kompoziciju "Fledermauss-Quadrille". Maturanti iz naše zemlje tako su se pridružili svojim vršnjacima iz 90 drugih evropskih gradova.


maturanti bih 2013

Više od pet hiljada bh. maturanata  zaplesalo je jučer, tačno u 12 sati, uz Straussovu kompoziciju “Fledermauss-Quadrille”. Maturanti iz naše zemlje tako su se pridružili svojim vršnjacima iz 90 drugih evropskih gradova.

Maturantsku paradu u BiH su prije sedam godina pokrenuli Akademija plesnog pokreta u BiH i plesni klub Romantik. Ove godine, istovremeno su plesali maturanti iz Sarajeva, Zenice, Tuzle, Goražda, Travnika, Mostara, Bihaća, Cazina, Sanskog Mosta, Ključa, Trebinja…

Nakon intorniranja bh. himne, na ovogodišnjoj centralnoj manifestaciji u Sarajevu maturante su pozdravili član Predsjedništva BiH Željko Komšić, ministar za mlade, nauku i obrazovanje KS Damir Marjanović, načelnik Općine Novo Sarajevo Nedzad Koldžo, te članovi Uprave ASA Prevent grupacije.

Svi su im poželjeli sve najbolje, puno zdravlja, sreće i da nastave školovanje. Komšić im je rekao da sada ulaze u svijet odraslih koji nije tako lijep kao ovaj dosadašnji i da je vrijeme da shvate koliko je obrazovanje važno.

Direktor plesnog kluba Romantik Sarajevo, Vedran Marčeta, kazao je da je u 12 sati plesalo preko 35.000 maturanata širom Evrope, što je, prema njegovim riječima, fascinantna stvar i globalna poruka da je riječ o projektu koji treba nastaviti.

Maturantski ples u Travniku

Oko 120 maturanata srednjih škola iz Travnika je na Trgu Lajpcig također plesalo maturantski ples, u organizaciji plesnog klub Romantik Travnik. Maturante su aplauzima pozdravili brojni Travničani koji su došli podržati maturante u obaranju Ginisovog rekorda u sinhronizovanog plesu.

 

[doptg id=”3”]

Voditelji plesnog kluba Romantik Travnik se zahvaljuje svim maturantima i kako kažu da je lijepo vidjeti da ovaj mali grad Travnik ima tako veselu generaciju kao što je ova i da im je bila čast raditi s njima.

Oko stotinu maturanata srednjih škola iz Zenice također je na Trgu Alije Izetbegovića plesalo maturantski ples. Maturante su aplauzima pozdravili brojni Zeničani koji su došli podržati maturante u obaranju Guinnessovog rekorda u sinhronizovanog plesu.

(Klix.ba/STUDOMAT.ba)