Kolumna: Misli ljepše. Vidi dalje.

Ovih dana, često slušamo o nedavno donesenom Zakonu o volontiranju F BiH i pozitivnim promjenama koje je on donio, u svjetlu stvaranja pravnog okvira, koji detaljno regulira položaj volontera i volonterki, te im pruža garanciju da će biti zaštićeni i da će njihova prava biti poštovana.


misli ljepse vidi dalje

Ovih dana, često slušamo o nedavno donesenom Zakonu o volontiranju F BiH i  pozitivnim promjenama koje je on donio, u svjetlu stvaranja pravnog okvira, koji detaljno regulira položaj volontera i volonterki, te im pruža garanciju da će biti zaštićeni i da će njihova prava biti poštovana.

Piše: Maja Mirković

misli ljepse vidi dalje“Zašto volontirati?” – pitanje je koje postavljaju brojni mladi ljudi. “Šta ja imam od toga?”

U hektičnom vremenu u kakvom živimo, ništa više nam ne pruža privilegirani osjećaj sigurnosti. Većinu vremena razmišljamo šta drugi mogu učiniti za nas, no rijetko kad stanemo i upitamo se: “Šta ja mogu učiniti za druge?”

Dovoljno je samo osvrnuti se oko sebe i shvatit ćemo da postoje brojni ljudi, koji trebaju našu pomoć. Ne nužno u materijalnom smislu. Postoje različiti načini na koje možemo pomoći ljudima u našem okruženju, no učiniti nešto i za dobrobit društvene zajednice u cjelini.

Da li će to biti organiziranje humanitarnih projekata, različitih ekoloških aktivnosti – to zavisi prvenstveno od nas samih i naših afiniteta i preferansi. U Bosni i Hercegovini djeluje mnoštvo nevladinih organizacija i omladinskih udruženja i veoma je lako postati članom jedne od njih.

Dakle, zašto volontirati? Prije svega, zato što je to odličan način da utrošite svoje vrijeme, da upoznate nove ljude i stvorite prijateljstva i poznanstva koja će trajati dugo, možda čak i za čitav život, a koja će vas obogatiti i kao osobe i kao društvena bića. Nadalje, na taj način utječete na svijest svojih sugrađana; šaljete im poruku kolika je važnost da mi, kao društveno odgovorne osobe, uzmemo učešće u kreiranju društveno-političkih tokova. To je također prilika da učimo jedni od drugih, da čujemo tuđa iskustva, razmijenimo mišljenja. I ono najbitnije: pruža vam se jedinstvena prilika da zajedno sa svojim vršnjacima budete dio vala promjena koji je potreban našem društvu, da budete ona snaga i čudo koje svi želimo vidjeti.

Šta vi imate od toga? Neskriveni osjećaj ponosa kad vidite da ste, bar djelomice uspjeli učiniti ovo društvo boljim mjestom za život, da ste uistinu napravili neku razliku, da se vaš trud isplatio. Sreću, neopisivu sreću što ste uspjeli nekome vratiti osmijeh na lice i da ste nekome učinili život ljepšim bar na tren. Gradite sebe kao osobu, širite svoje vidike, stvarate nove perspektive. Postajete pokretač društvenih promjena, umjesto da samo stojite po strani i nijemo posmatrate. Činite. Djelujete. Mijenjate.

A to su stvari koje se ne mogu kupiti novcem.

(STUDOMAT.ba)