Mašinski fakultet Univerziteta u Sarajevu je prva institucija iz BiH koja je dobila i provodi Erasmus+ CBHE projekat.

Riječ je o projektu “REBUS, REady for BUSiness – Integrating and validating practical entrepreneurship skills in  engineering and ICT studies” vrijednosti oko milion eura. Projekat ima za cilj razvoj poduzetničkih kompetencija kod studenata tehničkih fakulteta u zemljama Zapadnog Balkana i Rusije.

Mašinski fakultet Univerziteta u Sarajevu je okupio impozantan konzorcij za realizaciju projekta kojeg čine 14 univerzitetskih i korporacijskih timova iz 8 zemalja. Projekat će trajati 36 mjeseci, a u cilju realizacije projekta od 8. do 9. juna na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu će se održati i radionica na kojoj će konzorcijski partneri pripremati i dogovoriti daljnje korake u provedbi projekta. Ideja za projekat došla iz nastojanja da se promijeni svijest studenta tehničkih fakulteta i da se razbije otpor prema privatnim inicijativama i poduzetništvu.

Kroz REBUS projekat ćemo nastojati da razvijemo set inovativnih, poduzetničko orijentiranih, trening modula, te da ih integrišemo u postojeće nastavne planove i programe. Osim toga želimo da po završetku projekta imamo sistem za validaciju razvijenih poduzetničkih kompetencija, koji će studentima omogućiti sticanje široko priznatog certifikata o razvijenim poduzetničkim kompetencijama, ističe koordinator projekta.

REBUS partneri iz EU zemalja će dati snažnu podršku inkorporiranju poduzetništva u visoko obrazovanje u zemljama Zapadnog Balkana i Rusije. Uspostavljanjem suradnje sa EU partnerima kroz razvoj trening modula, obuku nastavnog osoblja i studenta, razvoj sistema za validaciju razvijenih poduzetničkih kompetencija ostvarit će se ciljevi projekta, što će imati pozitivan uticaj na tržište rada.

Konzorcijski partneri iz EU su: Univerzitet FH Joanneum iz Austrije, franšizna kompanija za neformalno edukaciju die Berater iz Austrie, Univerzitet Duisburg iz Njemačke, institut za istraživanje i obrazovanje Blinc iz Njemačke, Univerzitet Palermo iz Italije.

Uz spomenute partnere iz EU zemalja u konzorcij u su dva univerziteta iz Rusije (Volga State University of Technology i Volga State University of Technology), dva univerziteta iz Albanije (European University of Tirana i University of Elbasan “Aleksander Xhuvani“), dva univerziteta sa Kosova ( Universum College Prishtinë,  “Kadri Zeka” University in Gjilan),  te Mašinski fakultet Univerziteta iz Crne gore. Iz BiH u konzorciju je osim nositelja projekta i Univerzitet Istočno Sarajevo.

Više informacija o REBUS projektu dostupno je na web stranicama projekta www.rebusproject.net.

(STUDOMAT.ba)