Male promjene kojima ćeš smanjiti nivo stresa tokom ispita

Stalni stres može utjecati na tvoje fizičko i psihičko stanje na mnogo različitih načina.


Stressed student girl squeezing her temples with both hands, looking at notebook screen in frustrati
Ilustracija: Envato

Oni se kreću od kratkoročnih problema, poput bolova u stomaku i nesanice, do dugotrajne zabrinutosti, neplodnosti i visokog rizika od srčanih problema.

Advertisements

Misliš da je vrijeme za pozitivnu promjenu u dosadašnjem načinu života? Onda čitaš pravi tekst. Iako možda nećeš moći učiniti da izazivači stresa nestanu preko noći, postoje neke svakodnevne tehnike ublažavanja stresa koje možeš isprobati. Evo 5 malih, ali značajnih promjena u načinu života, koje će ti pomoći da se opustiš i oslobodiš stresa, prenosi ultra.ba.

Zagrli nekoga

Topao i dug zagrljaj uvijek godi, ali znaš li da bi mogao pomoći i u ublažavanju stresa? Istraživanja sugerišu da se grljenjem zapravo možemo riješiti viška napetosti i stresa. Osnovni razlog za to mogao bi biti taj što grljenje pokazuje nivo socijalne podrške. Često zaboravimo kolika je moć zagrljaja. Poznata je izreka da su nam za opstanak potrebna 4 zagrljaja dnevno, 8 za održavanje, a 12 za rast i napredak. Zagrli prvom prilikom bliske i drage osobe.

Jutarnja joga

Ne treba čuditi da je joga prava antistres terapija. Jedno istraživanje sa Univerziteta u Teksasu pokazalo je da bi bavljenje ovom praksom moglo pomoći u regulaciji hormona stresa kod žena. Ako želiš pronaći svoj unutrašnji zen i odmoriti se, započni dan laganim vježbama koje će te pripremiti za sve izazove pred tobom.

Razgovaraj sa prijateljima i porodicom

Nikada ne podcjenjuj snagu zdrave društvene povezanosti. Tvoji prijatelji i članovi porodice tu su da te podrže i pomognu u stresnim situacijama. Stručnjaci predlažu razgovor sa prijateljima i porodicom o svim problemima koje imaš u životu. Napokon, kako kaže stara izreka, zajednički problem je prepolovljen problem. Ukoliko nikako ne uspijevaš sa bliskim osobama pričati o problemima koji ti izazivaju stres, uvijek možeš potražiti pomoć stručne osobe, koja će ti između ostalog pomoći da se riješiš i te kočnice.

Pomaži ljudima oko sebe

Svi imamo svoje probleme, brige i nedaće. Pružanje podrške onima oko tebe, moglo bi i tebi pomoći u ublažavanju nivoa stresa. To može biti volontiranje u lokalnoj zajednici, pružanje pomoći prijateljima kada im zatreba ili sasvim spontano – pomaganje ljudima u svakodnevnim aktivnostima i na poslu. Svrha je jasna – potruditi se da svima oko sebe pomogneš koliko je u tvojoj moći, bez obzira na okolnosti.

Udomi kućnog ljubimca

Imaš li kućnog ljubimca? Ljudi koji nikada nisu imali kućne ljubimce, nisu svjesni koliko radosti i mira čupavi prijatelji mogu unijeti u dom. Brojna istraživanja su dokazala da kontakt sa životinjama, poput maženja mačke ili psa, može pomoći smanjiti parametar fiziološkog stresa u tvom tijelu. Ushićeni pas koji ti se svakog dana podjednako raduje, jedan je od najboljih prirodnih recepata za ublažavanje stresa i rješavanje negativne energije.