Ljekari s pet kontinenata i 350 studenata medicine u Sarajevu

Treći međunarodni kongres studenata medicine i mladih ljekara “SAMED 2017” održat će se u Sarajevu od 01. do 05. februara u organizaciji Udruženja studenata Medicinskog fakulteta u Sarajevu – USMF i Udruženja studenata medicine u Bosni i Hercegovini – BoHeMSA te uz pomoć Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.


Foto: SAMED 2016
Foto: SAMED 2016

Kongres će okupiti više od 350 studenata medicine i mladih ljekara iz više od 30 zemalja i sa 5 kontinenata, koji će imati priliku učestvovati u 8 radionica i 9 plenarnih sesija te slušati predavanja doktora iz SAD-a i Evrope.

Osim teorijskog dijela, Kongres će učesnicima ponuditi i praktični trening rada u situacijama zimskih nepogoda koji će se realizirati u saradnji sa Gorskom službom spašavanja KS.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Najavljući ovogodišnji Kongres, predsjednik organizacionog odbora, Bekir Rovčanin, istakao je da kroz ovaj petodnevni događaj učesnici imaju priliku razmijeniti ideje i saznanja, ali i proširiti svoju profesionalnu mrežu sa drugim studentima i mladim liječnicima iz okruženja i ostatka svijeta.

– Naučni program Kongresa uključuje radove iz brojnih oblasti koji će studenti iz cijelog svijeta prezentovati pred stručnom publikom u formi usmenih ili poster prezentacija. Pored sesija za prezentaciju radova, SAMED će ugostiti i priznate naučnike koji će održati predavanja iz svojih polja stručnosti te će studentima pružiti priliku da unutar pažljivo odabranih radionica poboljšaju svoje praktične vještine, naveo je Rovčanin te dodao da je energija i entuzijazam studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu izdigla SAMED na nivo evropskih kongresa koji imaju mnogo dužu tradiciju.

Rovčanin je također naglasio da Kongres nastavlja svoju misiju promocije razmjene znanja, poboljšanje istraživačkog rada i razvoja ideja kod mladih naučnika.

– Medicina napreduje velikom brzinom. Što je bilo inovativno jučer, danas je već možda zastarjelo. Svjesni smo da svaka godina donosi nešto novo i da se mi jednostavno moramo prilagoditi stalnim promjenama. Najbolji način za to je dovođenje priznatih istraživača čija su saznanja dala veliki doprinos današnjoj medicini. Na ovaj način ćemo mi kao studenti medicine moći prepoznati značaj svakodnevnog istraživanja u našoj praksi te pripremiti se za suočavanje sa izazovima koji nas očekuju u našem budućem radu, rekao je Rovčanin.

Organizaciju Trećeg međunarodnog kongresa studenata medicine i mladih ljekara “SAMED 2017” podržali su generalni sponzor Bosnalijek, srebreni sponzor Imtec, Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Univerzitetski klinički centar u Sarajevu, Vlada Kantona Sarajevo, Grad Sarajevo, Općina Centar, BlowUP, Micropolo i Sarajevski kiseljak.

Više informacija o Kongresu moguće je pronaći na zvaničnoj web stranici www.samed.ba.

Udruženje studenata Medicinskog fakulteta – USMF je neprofitna, nepolitička, i nevladina organizacija osnovana 2000. godine kao jedinstveno tijelo koje predstavlja sve studente Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Kao važan faktor u čuvanju i zaštiti studentskih prava i interesa na MF UNSA, USMF je također i punopravni član Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu u kojem studenti MF UNSA tradicionalno rukovode grupacijom zdravstvenih nauka.

Udruženje studenata medicine u Bosni i Hercegovini BoHeMSA je nevladina, neprofitna, studentska organizacija čije članstvo čini više od 300 studentata i studentica medicinskih fakulteta u Bosni i Hercegovini. Glavne djelatnosti BoHeMSA-e koja je punopravni član Međunarodne federacije udruženja studenata medicine – IFMSA, su saradnja između studenata, predstavljanje studenata i udruživanje interesa studenata medicine na nacionalnom i međunarodnom nivou.

(N1)