KULT BiH: Individualizacija političke odgovornosti – koliko je ko učinio za mlade!?

Institut za razvoj mladih KULT pripremio je web-platformu integritet.ba, mehanizam koji sadrži sveobuhvatne podatke o naklonjenosti institucija vlasti prema mladima u BiH, u skladu sa zakonskim obavezama koje imaju.


kult bih integritet ba cover

Institut za razvoj mladih KULT pripremio je web-platformu “integritet.ba“, mehanizam koji sadrži sveobuhvatne podatke o naklonjenosti institucija vlasti prema mladima u BiH, u skladu sa zakonskim obavezama koje imaju.

Jučer, 30. decembra 2013. godine u 11 sati, u Centru za kulturnu i medijsku dekontaminaciju u Sarajevu, održana je press-konferencija na kojoj su prezentirani zanimljivi podaci evidentirani u ovoj web-platformi.

Institut objavljivanjem ove web-platforme ukazao je pojedinačno na 230 institucija vlasti u BiH koje su nadležne za pitanja mladih i zakonske obaveze koje prema njima imaju: nadležna entitetska i kantonalna ministarstva, zatim entitetska i kantonalna ministarstva koja u svom djelokrugu imaju mlade te općine/opštine i gradove. Također, podaci koji su pojednostavljeno i slikovito prikazani pokazuju nivo implementacije politika prema mladima i političke naklonjenosti prema njima od strane svake institucije, njenog rukovodioca i političke partije iz koje dolazi. Cilj Instituta je da se na konstruktivan način dođe do identifikacije problema izuzetno teškog položaja mladih u našoj zemlji te individualizira odgovornost za zastrašujuću političku nebrigu prema ovoj populaciji.

Integritet.ba u mnogo slučajeva pokazuje kako se postignuća pojedinih rukovodilaca iz različitih političkih partija u oblasti mladih umnogome razlikuje od postignuća stranke u cjelini. Integritet.ba trenutno evidentira više od 200 institucija i rukovodnih lica u njima te preko 500 dokumenata koje su institucije vlasti dostavile za potrebe ove evidencije, te omogućava svojevrsnu komparaciju najboljih i najgorih institucija, rukovodnih lica i političkih partija (iz kojih predmetni kadrovi dolaze) u kontekstu institucionalne (ne)brige o mladima u BiH.

Podsjetićemo, nedavno objavljeno istraživanje Instituta o položaju mladih u FBiH pokazalo je alarmantne podatke, od toga da se procenat nezaposlenosti među mladima povećao na 67%, da 33% mladih prerano napušta obrazovanje, da 88% ne prima nikakvu stipendiju, te da se, što je možda i najporazniji podatak, u kontekstu gubitka ljudskih resursa, procenat onih koji bi napustili zemlju zauvijek ili na duži vremenski period popeo na 77%.

Priprema i prezentiranje javnosti web-platforme integritet.ba prvi je u nizu aktivnosti Instituta u predizbornom periodu koji slijedi. Institut ovim korakom mladim ljudima u BiH želi predstaviti politiku na drugačiji način, kao vrlo mjerljivu disciplinu, koja uz dosljedno vođenje može biti u njihovom direktnom interesu, ohrabriti ih da glasaju i olakšati im procjenu kandidata kojima će ukazati svoje povjerenje na općim izborima u 2014. godini.

(mladi.org)