KS: Dvije hiljade prosvjetara danas izlazi na protestni skup

Dvije hiljade prosvjetnih radnika osnovnog i srednjeg obrazovanja u Kantonu Sarajevo danas će stupiti u štrajk upozorenja zbog nepoštivanja kolektivnog ugovora i neredovne isplate plata te razlike u platama.


strajk1

Dvije hiljade prosvjetnih radnika osnovnog i srednjeg obrazovanja u Kantonu Sarajevo danas će stupiti u štrajk upozorenja zbog nepoštivanja kolektivnog ugovora i neredovne isplate plata te razlike u platama.

strajk1Prema sporazumu koji su sindikati postigli sa Vladom Kantona Sarajevo, prosvjetnim radnicima trebale su biti isplaćene razlike plata za prva tri mjeseca prošle godine uz obračun plate za mart 2013. Međutim, došlo se do toga da im ta razlika nije uplaćena ni u maju, kao i da im do danas nije isplaćena plata za april 2013.

Prosvjetari će stoga izaći na protestni skup zakazan u za danas u 11 sati ispred Vječne vatre, nakon čega će otići pred zgradu Vlade KS. Ovom prilikom imat će podršku sarajevskog Kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindikata, Sindikata trgovine KS te Sindikata policije KS. Protestni skup će završiti u 13 sati, prenosi portal Klix.ba.

Djeca i roditelji neće biti taoci

– Mi nećemo ugroziti nastavni proces i nećemo za taoce uzeti djecu i njihove roditelje, jer će na protest izaći samo jedna trećina članova sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja. Prema Vladi ćemo uputiti četiri zahtjeva: da poštuju Zakon i kolektivni ugovor, da poštuju princip jednakopravnosti pri isplati plaća, da prekinu diskriminatorski odnos prema prosvjetarima te da isplaćuju plate dostojne profesije, rekao je predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS Saudin Sivro.

On je prozvao aktuelnu kantonalnu vlast u Sarajevu da preuzme odgovornost i da ostavke zbog deficita od 120 miliona KM u budžetu.

– Ministar finansija je bio u prošlom sazivu Vlade, kada je i napravljen deficit, imali smo tri premijera u posljednjih nekoliko godina. Neka oni objasne ko je potrošio taj novac. Mi ćemo pokrenuti stvari sa mrtve tačke, najavio je Sivro.

Predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja KS Faruk Bešlić je u svom obraćanju rekao:

– Stop nepravdi i diskriminaciji. Na ove proteste će izaći trećina od 6.000 ljudi u našem članstvu. Tražimo od odgovornih u Vladi da podnesu izvještaj organima gonjenja o tome ko je neracionalno potrošio toliki novac iz budžeta i napravio takav deficit. Žalosno je da prosvjetari moraju tražiti pomoć od sindikata kako bi mogli izdržavati svoje porodice, rekao je Bešlić.

On je dodao da, ukoliko protesti ne urode plodom, postoji opasnost da ova školska godina “ne završi normalno”, što bi dovelo do velikih problema jer učenici ne bi mogli upisati srednje škole i fakultete. Također, najavio je i mogućnost generalnog štrajka prosvjetnih radnika u osnovnom i srednjem obrazovanju, uz podršku i pomoć kolega iz drugih sindikata, što bi značilo masovnije proteste.

Podrška i od policije

Protest prosvjetara će podržati i Sindikat policije KS, čiji će dio članstva također doći na okupljanje radnika osnovnog i srednjeg obrazovanja.

– Upravo sam dobio informaciju da je danas počela isplata plata policiji. Međutim, to nije razlog da se ne bunimo i mi, jer smo platu dobili sa 15 dana zakašnjenja, stoga naši članovi sada moraju bankama platiti kamatu zbog kašnjenja u isplati rata kredita. Prava radnika su decidno propisana Zakonom i kolektivnim ugovorom i nikakva priča o krizi ne pije vode, jer ako je kriza tada je svi jednako trebaju podnositi, a ne da sve ide preko leđa radnika, kazao je predsjednik Upravnog odbora Sindikata policije KS Nedžib Đozo.

Franjo Rener iz Saveza samostalnih sindikata KS je kazao kako je donesena odluka o formiranju interventnog voda u ovom tijelu koje ima 2.000 radnika.

– Ta će odluka značiti da se više neće dešavati da radnici iz bilo koje branše ostanu sami u traženju svojih prava, nego će uvijek imati podršku i našega članstva, čiji će dio ići zajedno sa njima na proteste, ističe Rener.

(Klix.ba)