Kroz “sito i rešeto” do posla iz snova

U modernoj zgradi napravljenoj u >Gangnam< stilu, profesor po imenu Li Sihan govori razredu od 28 učenika da se ne plaše ispita koji im slijedi.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

U modernoj zgradi napravljenoj u “Gangnam” stilu, profesor po imenu Li Sihan govori razredu od 28 učenika da se ne plaše ispita koji im slijedi.

– Veliki SAT ispit, za koji se pripremate i koji vam možete donijeti posao iz snova u “Samsungu”, nije toliko težak ukoliko provedete dosta vremena spremajući ga, kaže Sihan pokušavajući da ohrabri učenike. Ali nisu svi tako ubijeđeni u zemlji zaluđenoj prijemnim ispitima. U industriji za pripremanje prijemnih ispita, vrijednoj na desetine miliona dolara, ovi mladi učenici uče satima pod upravljačkom palicom Lija, koji ima status javne ličnosti i koji za određenu cijenu pomaže studentima da postanu radnici najprestižnije kompanije u Južnoj Koreji.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Promovišući sebe kao člana elitnog IQ Mensa kluba Li je napisao više od 50 knjiga, posjeduje doktorat i redovno putem televizije daje lekcije mladim Korejcima u borbi da polože nacionalni prijemni test na fakultete, “Samsung” SAT test i nekoliko drugih važnih ispita zvanih goši.

– Ovo što ja radim je sabijanje. Moja strategija je da ih naučim kako da polože ispit u kratkom periodu, objašnjava Li svoj četvorodnevni kurs koji košta 160 dolara.

Za mnoge mlade u Južnoj Koreji posao iz snova predstavlja rad u “Republici Samsung”, kako mnogi nazivaju ovaj elektronski gigant. U ostalim dijelovima svijeta postoje velike kompanije koje su poznate po svojim elektronskim proizvodima.

U Seulu je situacija drugačija, jer je bukvalno čitav život okružen “Samsungom” – počev od zgrada koje je kompanija napravila pa do njihovih sapunskih opera koje se naravno gledaju na “samsungovim” televizorima. Od malih nogu učenici provode svoje živote učeći danju i noću ne bi li se upisali na elitni univerzitet, a nakon uspješnog okončanja testa mogu očekivati lagodni posao u konglomeratu koji prožima svaku poru života u Južnoj Koreji.

Svakih šest mjeseci, nekih 100.000 Korejaca dolazi u testne centre da oprobaju sreću u zapošljavanju u “Samsungu”. Samo njih 7.000 prolazi ispit, dok 4.000 dobija posao nakon prolaska na testu koji uključuje zadatke iz nauke, matematike, logičkog razmišljanja i odnedavno poznavanja znakova kineskog jezika. To znači da gotovo samo jedan od 20 aplikanata prolazi SAT test.

U drugim krajevima svijeta dovoljno je da imate dobru biografiju i dobro prođete na intervjuu pa da dobijete posao. Ali u konfučijevskoj Južnoj Koreji ispiti imaju znatno veću težinu i oni bukvalno određuju kakav ćete imati život. Prijem na univerzitete, dobijanje posla u privatnom i državnom sektoru, pa čak i primanje u vrtić zavisi od jakog rezultata na ispitima. Ukoliko padnete na testu, vjerovatno padate u očima svoje porodice – što je uobičajen razlog za samoubistva u zemlji gdje ogroman broj mladih ljudi sebi oduzima život.

Konkurencija je toliko jaka da nova generacija mladih biva veoma uznemirena kada dolazi do promjena politike regrutovanja. U januaru 2014. godine “Samsung” je bio meta izliva velikog bijesa kada je objavio planove da odbaci dio metoda testiranja, tražeći od univerziteta da počnu preporučivati studente koji mogu pristupiti njihovom SAT ispitu. Neki studenti su se uplašili, jer nisu išli u vrhunske fakultete. Strahovali su da će im sav trud za pripremanje ispita propasti. Ali nakon opšte nacionalne prozivke “Samsung” je brzo odbacio svoje planove.

Razlog zašto gotovo svaki mladi Korejac želi da prođe ovaj test leži u fenomenu koji se u Južnoj Koreji naziva “Samsung čovjek”.

– Posao u “Samsungu” znači da vas prihvataju i da vas drugi priznaju, jednostavno objašnjava Li Čang, jedan od studenata na Lijevom predavanju. Svi koji završe fakultete misle da je to najbolji način da živite u Južnoj Koreji.

(Global Post/glassrpske.com)